Romania:

- Som en krig

Romania er blant landene i Europa med høyest dødelighet under pandemien. Feilinformasjon om covid-19, manglende tillit til myndighetene og lav vaksinegrad preger den nye smittebølgen.

SMITTEBØLGE: Romania har aldri før registrert så mange coronadødsfall som de gjør nå.Her fra et vaksinesenter i Bucuresti. Foto: NTB / AP Photo / Vadim Ghirda
SMITTEBØLGE: Romania har aldri før registrert så mange coronadødsfall som de gjør nå.Her fra et vaksinesenter i Bucuresti. Foto: NTB / AP Photo / Vadim Ghirda Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

- Denne bølgen er mye verre en den forrige. Det er som en krig, sier Adrian Streinu-Cercel, leder for Romanias største viruslaboratorium, ifølge The New York Times.

Landet med 19 millioner innbyggere har aldri før registrert så mange coronadødsfall som de gjør nå, og er blant landene i Europa som er hardest rammet. Torsdag ble det registrert 5416 nye smittetilfeller og 303 nye coronadødsfall.

Lav vaksinedekning

Til tross for rikelig med vaksinedoser, er Romania blant landene i Europa med lavest vaksinedekning. Bare 34,5 prosent av befolkningen er vaksinert. Gjennomsnittet i Europa ligger på 62,5 prosent, ifølge The Guardian.

Som følge av presset kapasitet i helsevesenet, har flere europeiske land - som Polen, Tyskland og Ungarn - behandlet rumenske coronapasienter.

EU-kommisjonen har tidligere sendt leger og medisinsk utstyr til Romania for å avhjelpe situasjonen, og forrige måned sendte Verdens helseorganisasjon (WHO) et team for å bistå, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Catalin Cirstoiu, leder for sykehuset i Bucuresti, peker på den lave vaksinedekningen som årsak til den nye smittebølgen.

- En landsby forsvinner hver dag i Romania. Hva skjer om ei uke eller måned? En større landsby? Eller en by? Hvor stopper det? sier han ifølge The Guardian, og legger til:

- Vi er utslitt økonomisk, fysisk og psykisk. Alt dette er forårsaket av én ting: befolkningens manglende evne til å forstå at de er nødt til å vaksinere seg, sier han.

ØKNING: Avdelingsleder Line Vold i FHI svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

Nye restriksjoner

Det høyeste antallet coronadødsfall ble registrert 2. november, da 591 coronapasienter døde. 90 prosent av dem var uvaksinert, ifølge AP. Over 50 000 har dødd med covid-19 siden pandemiens start.

To uker siden ble det innført påbud om bruk av coronapass innenlands - blant annet ved besøk på treningssenter, kino og kjøpesenter. Siden den gang har smittetallene gått en anelse ned.

Falske nyheter om coronaviruset og vaksinene har spredt seg i landet. I land som Romania, Tsjekkia, Serbia, Bosnia, og Bulgaria er både tidligere presidenter og profilerte leger blant vaksineskeptikerne.

En biskop i den rumensk-ortodokse kirken er under etterforskningen, anklaget for å ha spredt feilinformsjon om covid-19. Også et medlem av overhuset i Romanias parlament har flere ganger beskrevet pandemien som «århundrets løgn», ifølge The Guardian.

SMITTEREKORD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om smitterekorden i Norge og den kommende julebordsesongen. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet Vis mer

Smitte i Europa

Også i Norge har smitten økt de siste ukene. Tirsdag ble det satt ny smitterekord med 2126 nye coronatilfeller i Norge. Det er 500 flere enn samme dag i forrige uke. Ifølge FHIs ukesrapport økte både antall nye smittetilfeller, antall nye innlagte og antall nye coronadødsfall markant forrige uke.

I Norge er vaksinasjonsdekningen imidlertid betraktelig høyere enn i Romania. Torsdag er totalt 7 983 324 doser av coronavaksinen satt i Norge. 78, 2 prosent av befolkningen har fått én dose av coronavaksinen, mens 69,9 prosent ha fått to doser.

Også i andre land i Europa har smitten økt jevnt og trutt den siste tiden. I deler av Tyskland advares det mot at kapasiteten i helsevesenet kan bli sprengt innen juletider. Eksperter uttrykker bekymring for at julefeiringen kan føre til mer smitte i samfunnet.

- Det er en skikkelig nødssituasjon akkurat nå, sier Christian Drosten, virolog ved Charité Hospital i Berlin, ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer