FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser et satelittbilde av Phoenix i Oregon før brannene og bildet til høyre viser byen etter brannene 11. september. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB scanpix. Video: Ap Vis mer

- Som en krigssone

Minst 35 personer har så langt mistet livet i brannene som herjer på USAs vestkyst. Oregon forbereder seg på massedød.

Publisert
Sist oppdatert

Skogbrannene som herjer langs vestkysten i USA har tatt livet av minst 35 mennesker, 27 av dem den siste uken, og flere er savnet.

Byer fra Los Angeles i sør til Vancouver i nord er dekket av grå aske og luftforurensing, og tusenvis av bygninger har gått opp i røyk.

Bilder fra de brannrammede områdene viser store ødeleggelser. Hele landskap er dekket av sot og røyk, og bygninger er redusert til hauger av murstein og betong.

Ifølge CNN er kriseledelsen i Oregon forberedt på massedød.

Nailah Garner og ektemannen er blant de mange som ble nødt til å flykte fra hjemmet sitt i småbyen Vida i Oregon forrige uke. Alt de eier har nå gått opp i røyk.

- Alt er borte. Det ser ut som en krigssone, sier hun til KOMO News.

<strong>FØR OG ETTER:</strong> Satelitt-bildene viser et område i Phoenix i Oregon før og etter brannene. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB scanpix
FØR OG ETTER: Satelitt-bildene viser et område i Phoenix i Oregon før og etter brannene. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB scanpix Vis mer

97 branner

Lørdag registrerte det nasjonale brannvesenet 97 branner.
(Saken fortsetter under grafikken.)

Røyken fra brannene gjør luftkvaliteten svært dårlig, og kan øke risikoen for lungeinfeksjoner, som for eksempel coronaviruset.

Brannene i California har et omfang som savner sidestykke og har svidd av et 1,3 millioner dekar stort område. En av dem, «August Complex»-brannen, er større enn noen annen kjent brann i Californias historie. Den startet som nærmere 40 ulike mindre branner og dekker nå et over 350 000 hektar stort område.

ØDELEGGELSER: Veskysten av USA er hardt rammet av store skogbranner, og flere personer har mistet livet i Oregon, Washington og California. Video: KameraOne Vis mer

Lite regn, høye temperaturer og sterk vind har bidratt som bensin på bålet, og det er uklart hvor lang tid det vil ta for å få kontroll.

Talsmann Steve Kaufmann for brannvesenet i California opplyser til CNN at over 16 000 brannmenn kjemper mot flammene i staten, som har tatt livet av 22 mennesker. Blant dem Josiah Williams (16).

Live-published photos and videos via Shootitlive

President Donald Trump skal besøke McClellan Park i California mandag for å få en orientering om skogbrannene og se skadene.

- Jeg har snakket med folk i Oregon og i Washington. De har aldri opplevd lignende, sa han lørdag kveld.

<strong>GUL HIMMEL:</strong> I California er himmelen gul etter brannene som har tatt over 20 menneskeliv. Foto: David McNew / AFP
/ NTB scanpix
GUL HIMMEL: I California er himmelen gul etter brannene som har tatt over 20 menneskeliv. Foto: David McNew / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Apokalyptisk

Blant de døde i Oregon-brannene er 13 år gamle Wyatt Tofte og hans bestemor Peggy Mosso (71). 13-åringen ble funnet død i en bil med hunden sin på fanget. Også Mosso ble funnet i en bil.

13-åringens mor, og 71-åringens datter, Angela er i kritisk tilstand. Hun skal ha brannskader over store deler av kroppen.

<strong>- KRIGSSONE:</strong> Deler av Oregon ser ut som en krigssone etter brannene. Foto: Andrees Latif / Reuters / NTB scanpix
- KRIGSSONE: Deler av Oregon ser ut som en krigssone etter brannene. Foto: Andrees Latif / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Vi forbereder oss på massedød, basert på det vi vet og antall bygninger som er tapt, sa Andrew Phelps, direktør for Oregons krise- og beredskapsetat, på en pressekonferanse fredag.

500 000 personer er under evakueringsvarsel i staten. Varslene er delt inn i tre deler, fra «vær forberedt på evakuering» til «evakuer NÅ».

- Det er apokalyptisk. Jeg kjørte 600 miles (965 kilometer) opp og ned staten, og jeg unnslapp aldri røyken, sier senator Jeff Merkley i Oregon til ABC-programmet «This Week».

<strong>HUS ØDELAGT:</strong> Flere hundre boliger er ødelagt etter brannens herjinger i Oregon. Foto: David Ryder / AFP / NTB scanpix
HUS ØDELAGT: Flere hundre boliger er ødelagt etter brannens herjinger i Oregon. Foto: David Ryder / AFP / NTB scanpix Vis mer

Baby døde

En ett år gammel gutt døde og foreldrene ble kraftig forbrent da de forsøkte å unnslippe flammehavet i Washington.

Familien ble evakuert fra Spokane midt på natta, men ble nødt til å forlate bilen og løp ned til ei elv. Foreldrene ble reddet, men sønnen overlevde ikke.

Et annet barn døde i «Cold Springs»-brannen i Omak, nær grensen til Canada.

- Hjertet mitt blør for familien som mistet barnet sitt i «Cold Springs»-brannen. Jeg er knust. Smerten denne familien nå gjennomgår er ufattelig, sier Hillary Franz, politiker i Washington.

80 prosent av bygningene i byen Malden er ødelagt.

- Det så ut som en bombe hadde gått av, opplyser myndighetene.

<strong>MISTET HJEMMET:</strong> Jim Murray står i ruinene som pleide å være hjemmet hans i Malden i Washington. 8. september raserte brannen byen. Foto: Jed Conklin / AP / NTB scanpix
MISTET HJEMMET: Jim Murray står i ruinene som pleide å være hjemmet hans i Malden i Washington. 8. september raserte brannen byen. Foto: Jed Conklin / AP / NTB scanpix Vis mer

Blant dem som har mistet hjemmet sitt er Jim Murray (59). Han hadde planer om å nyte pensjonisttilværelsen i Malden.

- Nå er jeg usikker på om vi skal bygge opp igjen. Jeg har en følelse av at dette blir en spøkelsesby nå.

Varmen og den kraftige vinden som har bidratt til å spre brannene langs vestkysten, ventes nå å avta. Dermed blir det trolig enklere for brannmannskapene å bekjempe flammene.

Advarer

Over 30 000 brannfolk kjemper mot flammene, og meteorologer har advart om at vinden igjen kan ta seg opp og føre til ny spredning av brannene i det svært tørre terrenget.

De fleste dødsfallene er registrert i California og Oregon, men også i delstaten Washington, lengst nordvest i USA, brenner det.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer