Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rekordhøyt antall smittede:

- Som en skogbrann

Verdens helseorganisasjon registrerte søndag 183.020 nye smittetilfeller - det høyeste antallet på et døgn siden pandemien brøt ut.

TILTAK: Dette var generaldirektør i Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sitt budskap under pressekonferansen 22. juni. Video: WHO Vis mer

Den kraftige økningen i antallet smittetilfeller skjedde i løpet av 24 timer fra lørdag til søndag.

- Slik det er nå, tror jeg ikke dette vil roe seg gjennom sommeren og inn i høstmånedene, sier direktør Michael Osterholm ved senter for smittsomme sykdommer ved Universitetet i Minnesota.

FLUST AV FOLK: Folk koste seg på Ipanema-stranden i Rio de Janeiro i Brasil søndag. Over en million mennesker er nå bekreftet smittet av coronaviruset, i det hardt rammede landet. Foto: Ricardo Moraes / REUTERS / NTB scanpix
FLUST AV FOLK: Folk koste seg på Ipanema-stranden i Rio de Janeiro i Brasil søndag. Over en million mennesker er nå bekreftet smittet av coronaviruset, i det hardt rammede landet. Foto: Ricardo Moraes / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Kommentaren ble gitt til søndagsshowet «Meet the press», ifølge Dagens Næringsliv.

- Jeg tror ikke vi vil se to eller tre bølger. Jeg tror dette er mer som en skogbrann. Hvor det er tørr skog, vil brannen spre seg. Akkurat nå har vi mange mennesker som er mottakelig for smitte.

ADVARER: WHO registrerer stadig nye smitterekorder og advarer om at «verden nå går inn i en ny og farlig fase». Her er WHO-direktør Tedros Ghebreyesus avbildet i Geneve tidligere i juni. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB scanpix
ADVARER: WHO registrerer stadig nye smitterekorder og advarer om at «verden nå går inn i en ny og farlig fase». Her er WHO-direktør Tedros Ghebreyesus avbildet i Geneve tidligere i juni. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB scanpix Vis mer

Sprer seg stadig raskere

Generaldirektør i WHO, Tedros Ghebreyesus, advarer om at «verden nå går inn i en ny og farlig fase», etter hvert som stadig flere land lemper på coronatiltakene.

- Vi vet at pandemien er mye mer enn en helsekrise, det er en økonomisk krise, en sosial krise og i mange land en politisk krise, sa Tedros på et digitalt helseforum i regi av Dubai i De forente arabiske emirater mandag, ifølge NTB.

- Effektene vil merkes i flere tiår framover, tilføyer WHO-direktøren.

Det reelle tallet trolig langt høyere

Ifølge oversikten til Johns Hopkins-universitetet passerte verden i starten av april over en million bekreftede smittetilfeller. Elleve uker seinere er situasjonen en helt annen, med nærmere ni millioner smittede.

Imidlertid kan det reelle tallet være langt høyere, da det ikke er mulig å teste alle mennesker i verden med symptomer på luftveisinfeksjoner.

Årsakene til den nye smitterekorden kan både skyldes at flere mennesker testes, og også at viruset sprer seg raskt i deler av verden - blant annet i Sør-Amerika.

KLAGESTORM: Badelandet Lalandia i Rødby i Danmark ble utsatt for klagestorm etter at en av gjestene testet positivt for Covid-19. Foto: Kira Gall / Nordfoto / NTB Scanpix Vis mer

Brasil med dyster rekord

Her er Brasil det verst rammede landet, som etter USA med sine nesten 120 000 dødsfall og over 2,2 millioner smittetilfeller, er det nest verst rammede landet på verdensbasis.

Ifølge brasilianske myndigheter passerte landet 50 000 dødsfall søndag, samtidig som antallet smittede har økt til over millionen, med 17 000 nye tilfeller på ett døgn.

Ifølge BBC har Brasil rapportert om rundt 1000 nye dødsfall hver dag den siste tiden, men dårlig tilgang på tester gjør at tallet kan være langt høyere.

Eksperter advarer også om at Brasil fortsatt kan ha uker igjen før landet når smittetoppen.

To helseministre har gått

Brasils president Jair Bolsonaro har siden coronapandemien brøt ut omtalt viruset som en mild forkjølelse, og har vært sterkt imot at landet skal lukkes ned.

DYSTER REKORD: Brasil er nå det nest verst rammede landet i verden med over 50 000 coronadødsfall og over en million bekreftede smittetilfeller. Her fra en gravplass i byen Manaus. Foto: Bruno Kelly / REUTERS / NTB scanpix
DYSTER REKORD: Brasil er nå det nest verst rammede landet i verden med over 50 000 coronadødsfall og over en million bekreftede smittetilfeller. Her fra en gravplass i byen Manaus. Foto: Bruno Kelly / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Presidentens håndtering av pandemien har skapt stor splittelse i landet, og har også ført til at to helseministre har forlatt sine poster. Den ene fikk sparken, den andre valgte å gå.

Samtidig som dødstallene og smittetilfellene har økt, har også frustrasjonen i befolkningen økt. Både Bolsonaros støttespillere og motstandere har den siste tiden trosset viruset og tatt til gatene for å demonstrere.

Til tross for økende dødstall later imidlertid Bolsonaro til å være urokkelig i sin pandemi-håndtering, og snakker lite om livene som har gått tapt. I stedet gjentar presidenten budskapet om at Brasil ikke har råd til å stoppe opp, og at landet heller bør returnere til normalen først som sist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!