Sjokkert over Trumps tale:

- Som en skrekkfilm

Norske politikere reagerer sterkt på uttalelsene fra Donalds Trump om stemmejuks og svindel. En valgobservatør sier hun ville slått diktatoralarm om USA var Georgia.

Publisert

- Å se talen til Trump, var som å se en skrekkfilm. Dette var det verste som kunne skje. Vi er i en situasjon der Trump hevder å ha vunnet og i praksis prøver å ta stemmeretten fra hundretusenvis av velgere som ennå ikke har fått sine stemmer talt opp, sier SV-leder Audun Lysbakken som feller følgende dom:

- Dette er noe autoritære ledere gjør, noe udemokratiske bøller gjør. Vi har vært vitne til et øyeblikk som viser at USA er i dyp, dyp krise, som kaller talen en oppskrift på kaos og uro.

Usikkert for Norges

I talen som Trump holdt i Det hvite hus valgnatten, utropte han seg selv til vinner av flere delstater enda resultatet langt ifra var avklart. Han kom også med udokumenterte påstander om svindel og juks.

- Det store spørsmålet for oss i Norge er om det er trygt og klokt å knytte vår sikkerhet og politiske kurs så tett opp til et land som er så uforutsigbart, ustabilt og politisk polarisert.

- Diktator-alarm

Reagerer gjør også Arbeiderpartiets Jette Christensen.

- Hvis regjeringspartiet i landet Georgia hadde sagt det Trump sier nå, ville det blitt sendt ut diktatoralarm og russiske tanks og demokratiske demonstranter ville slåss om plassen i gatene, skriver Arbeiderpartiets Jette Christensen på Facebook.

Christensen er i den tidligere sovjetrepublikken Georgia som valgobservatør i kraft av å være medlem i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE).

Stortingsrepresentant for FrP, Christian Tybring-Gjedde, reagerer på talen Donald Trump holdt i Det hvite hus. Vis mer

- En leder som sår tvil om valginstituttet på den måten hører ikke hjemme i et demokratisk system, framholder hun.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke like krass, men kaller situasjonen alvorlig.

- Trums tale overrasket meg. Det var ingen jublende president som erklærte seier, han var ganske grim og sint på hele situasjonen og ville ta rettssystemet inn. At han setter tvil om at stemmer som er avgitt skal telles er alvorlig i et demokrati. De som har avgitt sine stemmer innen lokalene er stengt må jo få talt opp stemmene sine, fastslår han.

Norske valgobservatører er for øvrig i sving også i USA. Arbeiderpartiets Kari Henriksen leder et korps på 60 valgobservatører.

Hun reagerer skarpt på talen president Donald Trump holdt i dag tidlig, hvor han utropte seg selv som valgvinner og kom med udokumenterte påstander om svindel og juks.

- I et demokrati er det en forutsetning at alle stemmer skal telles med. Jeg registrerer at på mediekanaler her borte er det lite fokus på hans tale, og opptellingen går for fullt. De medier jeg har hørt har alle pekt på at det ikke er noen vinner. Journalister og representant for Facebook som deltok på våre høringer var alle opptatt av at de ikke ville bidra til å utrope noen vinner før tellinga er ferdig, sier Henriksen til Dagbladet.

- ALVORLIG: Jonas Gahr Støre reagerer på at Trump stiller spørsmål ved om alle avgitte stemmer skal telles. Foto: Hans Arne Vedlog
- ALVORLIG: Jonas Gahr Støre reagerer på at Trump stiller spørsmål ved om alle avgitte stemmer skal telles. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Det siste vi trenger

Venstre-leder og Kunnskapsminister Guri Melby kommenterte presidentvalget rett før president Donald Trump gikk på talerstolen. Hun sa da til Dagbladet at det var blitt jevnere enn det de fleste hadde forutsett.

- Det hviler et stort ansvar på de to kandidatene nå og hvordan de opptrer, spesielt når det er så jevne resultater som kan ende i en rettssak. Det siste vi trenger nå er en lang dragkamp om hvem som skal bli president, sa Melby.

Nå kan det se ut til at det blir akkurat det vi får. Venstre-lederen var likevel trygg på at USA ville takle dette.

- Det er et land med sterke demokratiske institusjoner. De har tålt krevende tider før, med jevne resultater som har endt i rettssalen. Jeg har tillit til at de klarer dette også nå.

Venstres tidligere leder Trine Skei Grande sier det gikk kaldt nedover ryggen da hun hørte Trumps tale.

- Alle stemmer teller, også i USA. Trumps tale i dag tidlig var ikke en demokratisk valgt leder verdig, skriver hun på Twitter. V

- Har tillit

Statsminister Erna Solberg har ikke ønsket å kommentere presidentvalget før resultatet foreligger.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er også diplomatisk:

- USA har 200 års historie med å gjennomføre demokratiske valg, også veldig jevne valg. Og jeg har tillit til at institusjonene også denne gangen vil få dette til, sier hun i en uttalelse til NRK.

VILLE SLÅTT DIKTATORALARM: Ap-politiker Jette Christensen er valgobservatør i Georgia. Foto: Øistein N. Monsen
VILLE SLÅTT DIKTATORALARM: Ap-politiker Jette Christensen er valgobservatør i Georgia. Foto: Øistein N. Monsen Vis mer

Hun sier norske myndigheter følger nøye med på valget.

- Delstatene har sine prosesser for å avgjøre hvilke valgmenn de skal sende. De prosessene går nå. Som forventet er det et veldig jevnt valg. Vi har planlagt for begge utfall og skal samarbeide godt med den som blir president, enten det blir en fortsatt Trump-periode eller en Biden-periode, sier hun.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer