- Som et bombenedslag i livet

Nordmenn i Brasil slår ring om Kristians familie. 37-åringen er savnet etter Air France-ulykken.

HJELPER PÅRØRENDE: Sjømannspresten i Brasil, Anne Netland, bistår de pårørende etter Air France-ulykken så godt hun kan. Foto: Runa Hestmann Tierno
HJELPER PÅRØRENDE: Sjømannspresten i Brasil, Anne Netland, bistår de pårørende etter Air France-ulykken så godt hun kan. Foto: Runa Hestmann TiernoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BRASIL/OSLO (Dagbladet): Sjømannsprest i Rio, Anne Netland, har hatt en tung dag på jobb.

- Et bombenedslag
Hun forteller til Dagbladet at Air France-ulykken slo ned som en bombe i det norske miljøet i Brasil. I dag har hun brukt store deler av tiden på samtaler.
 
- Det er stor forskjell på å være nær pårørende og til så vidt å kjenne til de som var med flyet, men er du nær pårørende er dette som et bombenedslag i livet som snur opp ned på alt. Og det kan vi jo alle forstå. Vi er såpass få at vi kjenner det på kroppen alle sammen. Vi har reist med Air France, vi har barn som reiser frem og tilbake til Europa og har unger som pakker kofferten og gleder seg til å komme hjem til besteforeldrene, så det blir veldig nært, sier hun til Dagbladet.

Sjømannspresten har stilt seg til disposisjon for nære pårørende. Hun tilbyr samtaler og praktisk hjelp hvis det er behov for det.

-  Jeg forsøker også å alminneliggjøre sorgen, ofte påkalles det veldig fort psykologer og fagpersonell, men det er ofte den naturlige gode nettverket i slike situasjoner, hvis du kan bruke det på en god måte og be om hjelp, så er det ingenting som er bedre.

Besøkte StatoilHydro
I dag har Netland vært på besøk hos StatoilHydros Brasil-kontor i Rio. Selskapet ble hardt rammet av ulykken.
Tre av deres ansatte var om bord i flyet. Blant dem var norske Kristian Berg Andersen. De tre skulle ha forretningsmøter i Oslo.

De nærmeste pårørende er på vei til Rio de Janeiro for å bistå familien til Berg Andresen. Han var gift og hadde to små barn på seks og fire år. Hele familien flyttet til Brasil da 37-åringen ble utstasjonert der i 2008. Nå reiser familien hjem igjen til Norge.

- Kristian har vært veldig viktig for prosjektene i Brasil. Han hadde en sentral rolle i overtakelsen av Peregrino-feltet. Han var dyktig og svært godt likt, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad til Dagbladet.

Det er 110 ansatte på StatoilHydros kontor i Brasil, ikke større enn at alle kjenner alle, ifølge informasjonsdirektøren.

Gjør det de kan
Netland forteller at i mellomtiden har det norske miljøet gjort det de kan for å hjelpe familien.

- Ja, for denne familien er det jo naturlig at de reiser tilbake til Norge, men det norske miljøet har absolutt stilt opp for dem.  De har ikke vært overlatt til seg selv, og det er kjempeflott å se at de gir hverandre tro på at helt vanlige folk kan lytte og trøste og bære og smøre skiver til ungene, og leke med ungene. Når en ikke orker å snakke mer kan en legge seg på gulvet og bygge bilbane. Det er så mange ting man kan gjøre for dem uten at man trenger å være spesialist.

SAVNET: Norske Kristian Berg Andersen var med ulykkesflyet. Foto: StatoilHydro
SAVNET: Norske Kristian Berg Andersen var med ulykkesflyet. Foto: StatoilHydro Vis mer

Familien delte seg
I dag sto var det også en pult som sto tom på Innovasjon Norges kontor. Svenske Christine Badre Schnabl (34) jobbet for Innovasjon Norge i Rio.
Hun var på ulykkesflyet sammen med sønnen på fem år. Ektemannen og parets andre barn tok et annet fly.

- Jeg har vært på konsulatet og snakket med kollegene. Det har gått veldig inn på dem, nå står det en tom pult der. Jeg hadde en runde med kollegene mandag. Hun var ei flott dame, et flott, begeistret vesen, forteller sjømannspresten.