- Som et bombenedslag

- Ryongchong ser ut som det er bombet, sier et øyenvitne etter gårsdagens togeksplosjon i Nord-Korea. Sør-koreanske myndigheter mener at opptil 3000 ble drept eller skadd i gårsdagens togeksplosjon i nabolandet Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors i Geneve opplyser at 54 personer ble drept og 1.249 skadet i togkollisjonen.

Men dødstallene kan komme til å stige. De første meldingene etter ulykken antydet at så mange som 3.000 mennesker kunne være omkommet eller skadd.

1.850 hus ble fullstendig ødelagt, mens 6.350 hus ble delvis ødelagt i eksplosjonen. 12 offentlige bygg skal også være jevnet med jorden.

Eksplosjonen skjedde da to tog lastet med bensin og gass kolliderte på stasjonen i Ryongchon nær Nord-Koreas grense mot Kina tidlig torsdag morgen norsk tid.

Myndighetene i Sør-Korea mener at opptil 3 000 mennesker ble drept eller skadd da to tog kolliderte på stasjonen Ryongchon, fem mil nord for hovedstaden Pyongyang, melder nyhetsbyrået AP.

Eksplosjonen skjedde i går klokka 13 lokal tid (klokka seks natt til i går norsk tid). Togene var fullastet med bensin og flytende gass, og eksplosjonen skal ha vært enorm.

- Området rundt Ryongchong er bare ruiner, og ser ut som det er bombet, sa et øyenvitne til det sør-koreanske nyhetsbyrået Yonhap i går.

- Vrakrester etter eksplosjonen skal ha blitt slengt så langt som til byen Sunuhu, som ligger på grensa til kina, to mil unna ulykkesstedet.

Lukket

Kommuniststaten nord på den koreanske halvøy regnes som verdens mest lukkede land.

Etter ulykken ble alle internasjonale telefonlinjer fra området sperret, slik at informasjon om ulykken ikke skulle spres.

Kina er blant de svært få land som har adgang til informasjon, både fra nordkoreanske myndigheter og fra mange tusen kinesere som bor i nabolandet.

Nå opplyser Kinas utenriksdepartement ifølge nyhetsbyrået Interfax at tallet på 3 000 ofre trolig er riktig.

- Situasjonen er fortsatt forvirret, skriver Interfax-kontoret i Shanghai.

- Eksploderte etter lekkase

Det hersker ikke bare forvirring om omfanget av eksplosjonen, men også om årsaken. Det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua hevder imidlertid at togeksplosjonen var forårsaket av en lekkasje av ammoniumnitrat fra ett av togene, melder NTB.

Den kinesiske ambassaden har etablert en krisegruppe for å hjelpe de nordkoreanske myndighetene ta seg av ofrene etter ulykken.

Sør-Koreas samlingsminister Jeong Se-hyun oppfordret verdenssamfunnet til å tilby hjelp til Nord-Korea.

ENORM EKSPLOSJON: Opptil 3000 mennesker ble drept eller skadd.
HER SKJEDDE KATASTROFEN: Dette arkivbildet viser toglinja som går gjennom den nord-koreanske byen Ryongchon.