Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Som et fossefall i hodet

Natt til 12. mai 1994 ble Thor Bendiksens liv endevendt. Plutselig begynte en foss på 75 desibel å falle - inni musikerens hode! Thor Bendiksen, øresus-plaget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden har fossen vært der. Hele døgnet.

Det var etter en spillejobb med rockebandet Rufus trommeslageren ble rammet av tinnitus.

- Jeg våknet og trodde det bråkte utafor, lukket vinduet, men støyen ble ikke borte. Jeg fant ut at det var inni hodet. 24 timer i døgnet suser det i hodet - som om jeg sto kloss inntil Vøringsfossen. Jeg måtte slutte som musiker, men lever i et helvetes orkester.

- Første tida var et helvete, jeg var søvnløs, nedkjørt og deppa og trodde livet var ødelagt. Så fulgte en like deprimerende runde med uvitende leger. Jeg ble redd, fryktet jeg hadde kreft. Etter å ha gått gjennom denne kverna, fikk jeg endelig beskjed: Du er frisk, men har tinnitus. Det er det verste: Du ser frisk og kjekk ut, men gjennomgår et helvete.

Tinnitus kan ikke kureres, men Bendiksen har lært seg å leve med sykdommen som har forandret hans liv.

Han forteller om utallige nervevrak og tragiske skjebner i det norske musikermiljøet som følge av øresus.

Sting, Barbra Streisand, Pete Townsend og Van Halen-brødrene spiller med silikonpropper i ørene - de har fått fantomlydene. Veiarbeidere, housemusikere, walkman-brukere - millioner er rammet.

- Dette er en av prisene vi må betale for å leve i et high tech-samfunn med en flora av lyder rundt oss.

Bendiksen har klart å leve med sykdommen uten medikamenter, og engasjerer seg på vegne av øresus-rammede via Hørselshemmedes landsforbund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!