- Som et kommandoraid

Politiet arbeider ut fra en teori om at ranet mot Postens brevsentral mandag kveld og andre brutale ran i Oslo er begått av personer med krigserfaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Både ranet av Postens brevsentral mandag og DnBs tellesentral (august 2000), minner om et dristig kommandoraid, sier en politikilde til Dagbladet.

- Mistanken om at det kan dreie seg om krigsveteraner, forsterkes av at dette er mennesker som ikke nøler med å ta gisler og å skyte mot politiet. Vi mener at inntil åtte personer kan ha deltatt i «kommandoraidet» mandag. Det krever planlegging, og ikke minst drilling og trening, sier kilden.

I begge ranene tok bevæpnede gjerningsmenn seg inn i bygningene og opp i etasjene, for å finne pengene. Begge gangene skal de ha sagt til vitner at de bare kunne slappe av, fordi det var en øvelse.

Ranerne skal ha brukt både norske og engelske kommandoord under ranet mandag kveld.

- De brukte to ulike språk som de to gislene forsto og lystret, sier politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt.

Han vil ikke utelukke at en av ranerne ble skadd i flukten - enten som følge av at han skar seg da han flyktet gjennom det knuste vinduet, eller fordi han ble truffet under skuddveksling.

Blodspor

Det skal ha vært blodspor ved siden av den utbrente Audien som ble funnet ved Rundtjern på Hellerud i Oslo i går morges.

Kristiansen sier at politiet har kunnskaper om visse miljøer.

- Men jeg vil ikke si nøyaktig hvilke miljøer vi konsentrerer etterforskingen rundt, sier han.

Dagbladet får likevel bekreftet fra kilder i politiet og fra personer i det hardt belastede kriminelle miljøet at etterforskningen konsentrerer seg om den beryktede Tveita-gjengen.

Bare noen timer etter ranet var politispanere i kontakt med personer med tilknytning til Tveita-gjengen. Politikilder bekrefter at de jobber med konkrete navn.

En lokfører skal ha sett en av ranerne umaskert i tunnelen under sporene en halvtime før ranet.

- 100 ran planlagt

Etter det Dagbladet kjenner til, er ranene basert på nitid planlegging, en knallhard indre justis, en sentral «edderkopp» og innsideinformasjon. På denne måten har et knallhardt kriminelt miljø bestående av nordmenn og utlendinger bygd opp en ransbase.

Mellom 80 og 100 nye væpnede ran skal være planlagt.

Mandag kveld kan etterretningstjenesten til ransligaen ha sviktet. Ifølge ubekreftede opplysninger skulle en pengetransport med flere titalls millioner kroner ha vært framme på ransstedet da ligaen slo til. Den ble forsinket, og ranerne fikk bare med seg et mindre beløp.

Kristiansen sier at politiet ikke kan utelukke at ranerne har basert seg på innsideinformasjon: - Det er tross alt snakk om flere hundre ansatte, sier inspektøren.

Belønning på 100000

Posten har utlovet en belønning på inntil 100000 kroner for opplysninger som fører til oppklaring.

Ranerne tok to gisler, etter at de hadde kjørt inn i garasjeanlegget til postbygget i en Chevrolet Tahoe. Med automatvåpen truet de seg opp i fjerde etasje, hvor de trodde millionene lå.

Etter ranet kom de seg ut av bygget, trolig gjennom et vindu, og ned på området til Oslo S.

Det ble skutt med en MP 5. Politiet mener ranerne også hadde andre våpen.

Brukte blålys

På perrongen til spor 1 ventet to Audier, forsøkt kamuflert som politibiler med blålys.

Men før ligaen kom seg inn i fluktbilene, kom de i skuddveksling med politiet.

Personene som politiet mener sto bak ranet mot Postens brevsentral på Oslo S i går kveld, er i det omtalte miljøet av utlendinger og nordmenn.

Dagbladet får disse opplysningene bekreftet av både kriminelle som har nær tilknytning til det spesiell kampsportmiljøet med forgreininger til Tveita-gjengen, og fra kilder i politiet.

Opplysningene fra kriminelle tyder på at en «edderkopp» får informasjon fra flere hold, vurderer opplysningene og iverksetter ranene uten selv å delta.

Politikilder sier til Dagbladet at ranene mot tellesentralen og brevsentralen må basere seg på innsideinformasjon.

Brutaliteten i ranene av verdi- og pengetransporter er som hentet fra amerikanske actionfilmer.

- Det er mye å lære av «god film», sier en kriminell med innpass i miljøet.

Godt planlagt

Et forhold som viser hvor godt planlagt ranene er, er det faktum at flere av fluktbilene er stjålet flere måneder i forveien.

Chevrolet Tahoen som ranerne i går kveld, var stjålet i Stabburveien 5 i Fredrikstad 2. eller 3. juni.

Politiet har opplysninger om at kriminelle leier garasjer og har kjøretøy i beredskap, dersom det skulle være nødvendig å bruke dem til planlagte ran.

«Offerlam»

I noen av ranene er det pågrepet personer. Overfor Dagbladet blir det hevdet at noen av disse faktisk har fungert som «offerlam».

Penger fra ran av verdi- og pengetransporter, bankran og ranene mot DnBs tellesentral - på godt over 100 millioner kroner - er sporløst borte.

Informasjon Dagbladet har, tyder på at ranspenger er hvitvasket i utlandet og deretter investert i Norge og utlandet.

Politiinspektør Terje Kristiansen sa i går kveld at ranerne fikk med seg et beskjedent beløp.

<B>BEVÆPNET:</B> Bilder fra ranet.