PRISFEST: Baard Schumann i Selvaag Bolig tror på en prisvekst på 15-16 prosent i Oslo. Her fra et av Selvaags prosjekter på Løren. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen.
PRISFEST: Baard Schumann i Selvaag Bolig tror på en prisvekst på 15-16 prosent i Oslo. Her fra et av Selvaags prosjekter på Løren. Foto: Håkon Sæbø / Finansavisen.Vis mer

Boligprisene

- Som et piss i havet

- Jeg tipper vi fort kan ende på 15-16 prosents prisvekst i Oslo i år, sier Baard Schumann i Selvaag Bolig.

(Finansavisen): - I fjor kostet boligene vi solgte i snitt 3,8 millioner kroner, og det er fordi vi solgte svært lite i Oslo. Nå er snittprisen økt til 4,8 millioner og det er fordi vi selger godt i Oslo igjen.

Så langt i år er boligprisene i Oslo opp 8,3 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge. Schumann er ikke i tvil om at prisoppgangen vil fortsette.

- Jeg tipper vi fort kan ende på 15-16 prosents prisvekst i Oslo i år. Gjør vi det, så er vi 4-5 prosent over toppnivået fra i fjor, sier han til Finansavisen.

Han tror nemlig ikke det vil komme noen flom av bruktboliger til salgs utover høsten, i forbindelse med at flere nybygde boliger blir ferdigstilt og overlevert.

- Totalt er det ventet at rundt 3500 nye boliger blir ferdigstilt i Oslo i år, og hovedparten i andre halvår. Men det betyr ikke at alle disse kjøperne også har boliger de skal selge, påpeker Schumann overfor avisen.

- Vil ikke bremse

Han viser til en undersøkelse boligbyggeren har gjennomført blant sine kunder. Den viste at 43 prosent sier de har boliger de selv skal selge.

Gitt at dette er representativt for totalmarkedet, betyr det at av 3500 overtagelser vil et boligsalg følge i rundt 1500 av dem, skriver avisen.

- Det blir som et piss i havet. Totalt selges det rundt 20 000-21 000 boliger i Oslo hvert år, og 1500 ekstra boliger vil ikke bremse videre prisvekst, mener Schumann.

- Men hva med varslene om rentehevinger?

- Den største utfordringen i det tilfellet er at psykologien kan slå inn. Men nå tror jeg rentebanen til Norges Bank er noe overdrevet med tanke på den lave inflasjonen vi har, sier Schumann til avisen.

- Renten er jokeren

Analytiker Glenn Kringhaug i ABG Sundal Collier mener renten nå er jokeren i boligmarkedet fremover.

- Hvis man får en hurtig renteoppgang vil det være negativt for hele boligmarkedet. Boligprisveksten hittil i år har vært veldig sterk. Vi frykter ikke noe kraftig prisfall, men mer flat utvikling, sier han til Finansavisen.

Andre økonominyheter:

23-åring har tjent millioner på kursoppgang
Syv rentehevinger i vente