- Som et slags rettslig sirkus

Wikileaks-gründer Julian Assange er rystet over at politiet gjennopptar voldtektsetterforskningen etter at de først droppet den.

I HARDT VÆR: Det har vært stor forvirring rundt anklagene fra to svenske kvinner mot Wikileaks-stifter Julian Assange. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
I HARDT VÆR: Det har vært stor forvirring rundt anklagene fra to svenske kvinner mot Wikileaks-stifter Julian Assange. Foto: Bertil Ericson/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Julian Assange møtte i dag sin forsvarer, kjendisadvokat Leif Silbersky i forbindelse med at den svenske påtalemyndigheten tidligere i dag gjorde kjent at de har besluttet å gjenoppta voldtektsetterforskningen mot Julian Assange.

- Dette virker som å være et slags rettslig sirkus, sier Assange i et intervju med den svenske avisa Expressen.

- Som jeg har sagt før, vet jeg hva jeg har gjort i mitt liv. Derfor vet jeg at disse anklagene er grunnløse og rystende, sier Assange videre.

- Er du redd for hva som kommer til å skje nå?

- Jeg er ikke redd. Det har vært mye bortkasting av tid, og så langt jeg kan se, et misbruk av prosessen. Motivene er uklare.

- Hva skal du gjøre nå?

- Nå venter vi på å enda en gang høre fra svenske myndigheter om hva de ønsker å høre min side av saken. Jeg har aldri fått muligheten til å komme med den informasjonen jeg har i forbindelse med disse hendelsene, sier Assangen.

Samtidig som påtalemyndigheten besluttet å se nærmere på voldtektsanklagene, utvides etterforskningen av seksuell trakassering («sexuellt ofredandre») til å gjelde alle forholdene som ble anmeldt. De er statsadvokat Marianne Ny som nå iverksetter nye etterforskningsskritt og omgjør avgjørelsen til sin underordnede, påtaleansvarlig Eva Finné.

Det var to kvinner mellom 20 og 30 år, som Assange skal ha truffet gjennom sin rolle i Wikileaks, som for to uker siden oppsøkte politiet i Stockholm. Assange ble da etterlyst, mistenkt for voldtekt.

Dagen etter ble etterlysningen frafalt, men en etterforskning av mulige seksuelle krenkelser/trakassering - men ikke voldtekt - fortsatte. Ifølge The Guardian kokte anklagene ned til at Assange skal ha nektet å bruke kondom under frivillige samleier med de to kvinnene henholdsvis 14. og 17. august.

I et intervju med Expressen tidligere i dag var også advokat Silbersky rystet over det Assange kaller et «rettslig sirkus».

- Først er det en som etterlyser han for voldtekt, så er det noen som omgjør det hele til seksuell trakassering, og nå er det en ny person som vil etterforske voldtektsanklagene. Hva skjer om det nå kommer en fjerde person?

Saken utvides.

RYSTET: Julian Assange møtte i dag sin svenske advokat, den kjente advokaten Leif Silbersky. Foto: AP Photo/Claudio Bresciani/Scanpix
RYSTET: Julian Assange møtte i dag sin svenske advokat, den kjente advokaten Leif Silbersky. Foto: AP Photo/Claudio Bresciani/Scanpix Vis mer