Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Som et stort sug i magen, deretter ble alt mørkt»

LANDECK (Dagbladet): Slik beskriver øyenvitnet Henrik Hermansen katastroferaset i ferielandsbyen Galtür i Alpene. Minst 40 mennesker, flere av dem barn, er døde. Redningsarbeidet er ute av kontroll. Nye dødsras ventes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Alpene - idyll og skiparadis,» sier turistbrosjyrene. Og årets vinterferie skulle være glede og forlystelse.

I stedet hersker katastrofetilstander og panikk i Østerrike, som opplever sin verste naturkatastrofe på årtier.

16 mennesker er funnet døde. 24 mennesker ligger fortsatt begravd i det 200 meter brede og 10 meter dype snøskredet som rammet ferielandsbyen Galtür (1584 m.o.h.) tirsdag ettermiddag.

Fem kilometer unna ligger fem mennesker begravd i ruinene av tre bolighus. Det nye snøraset gikk klokka 16.30 i går. Tre voksne kom seg ut ved egen hjelp.

Et lite barn ble reddet av en lavinehund kort tid etter, men uvær hindrer ytterligere redningsstyrker å nå fram til de begravde familiene.

Pinneved

I Galtür ble to hoteller knust til pinneved et døgn tidligere. Vinduene ble blåst ut, resepsjon, ganger og rom ble fylt av hardpakket snø, som veier ett tonn per kubikkmeter. Bilene utenfor lå slengt rundt som leketøy.

Slik så det ut da de første redningsstyrkene nådde rasstedet klokka 07.00 i går morges. Med dagslyset kom katastrofens forferdelige omfang klart fram.

Med bøyde hoder sto unge soldater, alpine redningsmannskaper og frivillige krumbøyd over spadene i rasområdet.

De gravde i natt fortsatt for livet. Med et stadig svinnende håp om å finne en eller flere overlevende.

- Det er akutt fare for nye ras. Stemningen blant letemannskapene er svært nedtrykt, sier presseoffiser i den militære redningsledelsen, Thomas Schönherr, til Dagbladet.

Trolig befant ingen nordmenn seg i alpelandsbyen da raset kom.

Barn funnet døde

16 døde mennesker, derav to tyske barn på fire og åtte år, er allerede gravd fram. Ytterligere 24 østerrikske, tyske og danske rasofre er fortsatt savnet.

- Det er både gjester og fastboende, sier Thomas Schönherr.

Ingen tror noen av dem er i live, men det er for tidlig å gi helt opp håpet.

Raset startet langt oppe i det 2851 meter høye fjellet ved Galtür, og fikk enorm fart før det feide inn i husene og over veien, som barna benyttet til lekeplass.

Tettpakkede snømasser kom i rasende fart ned fjellsiden og la fire hus i ruiner og ødela ytterligere fem ved 16-tida tirsdag.

- Det kjentes som et stor sug i magen før det ble fullstendig mørkt, forteller Henrik Hermansen fra Viborg.

- Jeg var forferdelig redd, aller mest for vår sønn Axel (10 måneder), sier kona Mette.

Sammen med flere hundre turister fra Galtür ble de fløyet i sikkerhet i går. Men mange sto igjen da luftbrua måtte stanses av uvær og nattemørke.

Utrolig flaks

Claus Wulff og kona Hanne fra København prøvde forgjeves å skaffe seg barnevakt, slik at de kunne ta seg en spasertur i vintergatene i Galtür tirsdag ettermiddag. Men de fant ingen, og måtte bli på pensjonatet Haus Wallis sammen med datteren Caroline (2 måneder).

- Vi satt på rommet og så at det ble helt grått utenfor i flere minutter. Trodde først det var takras, men så ble alt mørkt. Etter fem minutter kom noen og banket på døra. De fortalte om det store snøraset. Vi fant raskt ut at våre danske venner ikke var savnet, sier Claus Wulff til Dagbladet.

De døde er brakt til kapellet i Galtür, og antallet stiger for hver time. Det gjør også frykten og risikoen for nye ras i dødsdalen.

HENRIK HERMANSEN

ØyenvitneI ØSTERRIKE