Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Som far har du ikke en snøballs sjanse i helvete

Tore Frellumstad tar et kraftig oppgjør med barnefordelingspolitikken i Norge.

Oslo,  20140307.Tore Frellumstad om barnefordeling. Har tidligere skrevet kronikk i Dagbladet. Kritisk til nåværende system.
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Oslo, 20140307.Tore Frellumstad om barnefordeling. Har tidligere skrevet kronikk i Dagbladet. Kritisk til nåværende system. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han mener maktfaktorer i samfunnet har et middelaldersk syn på menn som foreldre.

- Som far har du ikke en snøballs sjanse i helvete. Jeg har en sterk opplevelse av at fokus i barnefordelingssaker flyttes fra hva som er barnets beste mot hva som er mors beste, sier Tore Frellumstad.

Som advokat i arbeidsgiverforeningen Abelia er Tore Frellumstad vant til å ytre seg i offentligheten, men da gjerne om næringspolitikk.

Kronikken «Verdiløse menn», som Frellumstad hadde på trykk i Dagbladet for en måned siden, var første gang han ytret seg offentlig som privatperson og far.

En far som har vært gjennom et samlivsbrudd og en lang og tung kamp for ikke å ende opp som en hver onsdag og annenhver helg-pappa.

- Middelaldersk «Min påstand er at autoritative maktfaktorer i samfunnet har et middelaldersk syn på menn som foreldre», skriver Frellumstad i sin kronikk.

- Systemet tar utgangspunkt i at mor har den særlige kontakten med barna og har hovedansvaret for barn og hjem mens far er ute og jakter. Jeg måtte hele tida bevise at jeg var en tilstrekkelig god far. For mors del er dette en presumpsjon, sier Frellumstad.

Han påpeker at hensynet til barna er det som etter dagens lovverk skal veie tyngst, men i møtet med systemet er virkeligheten en annen.

- Nærhet til venner, skolekrets, økonomi og barndomshjem teller plutselig ikke lenger. Systemet tar sikte på å utjevne forskjellene mellom partene, slik at mor kan ha hovedomsorgen. Mange fedre som har vært gjennom dette sitter nok igjen med en følelse av at de var helt sjanseløse, sier Frellumstad.

Hestehandel Gjennom hele saksgangen var samtlige eksperter og saksbehandlere kvinner, fra familievernkontor til domstol.

- Det føltes slett ikke greit, og man ble sittende med en følelse av at kvinnene forsto hverandre. Samfunnet ville aldri ha akseptert et system hvor utelukkende menn var saksbehandlere og eksperter gjennom hele prosessen, sier Tore Frellumstad.

Og i domsstolen mener Frellumstad det foregår en ren hestehandel.

- Du blir tvunget til å godta en 60-40-løning hvor barna er litt mer hos mor og du må betale bidrag. Hvis ikke går saken til doms, med stor risiko for at du får mye mindre samvær med barna.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har på oppdrag fra departementet gjennomført en intervjuundersøkelse med foreldre om bosted og samvær i 2012.

• Andelen hvor barnet har delt bosted har økt fra 8 prosent i 2002 til 25 prosent i 2012
• Andelen hvor barnet bor fast hos mor har sunket fra 84 prosent i 2002 til 66 prosent i 2012
• Andelen hvor barnet bor fast hos far har ligget mer eller mindre fast på 7 — 8 prosent
• Andelen med månedlig samvær mellom samværsforelder og barn har økt fra i gjennomsnitt 6,5 dager i 2002 til 8,6 dager i 2012 

Ser på loven Barne- og likestillingsminister Solveig Horne er kjent med at mange fedre føler seg diskriminrt etter et samlivsbrudd.

- I løpet av mine åtte år på Stortinget har jeg blitt kontaktet av veldig mange fortvilte fedre, så jeg tar dette på største alvor. Også Mannspanelet og Likestillingsombudet har uttalt at dagens regelverk oppleves som diskriminerende for menn. Jeg var opptatt av dette i opposisjon, og jeg er opptatt av dette som statsråd, sier Solveig Horne til Dagbladet.

Horne sier hun vil følge opp det regjeringen har nedfelt i sin regjeringsplattform om at de skal sørge for et mer likestilt foreldreskap.

- Alle barn har rett til god kontakt med begge foreldrene. Jeg har bedt mitt departement om å se på regelverket og vurdere om det er behov for lovendringer for et mer likestilt foreldreskap. Jeg kan love de dette angår at vårt arbeid er i gang og at vi skal jobbe så fort som mulig. I en tid hvor stadig flere fedre benytter seg av fedrekvoten, er det viktig med fokus på far også etter samlivsbrudd, sier Horne.

VIL TA GREP: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har bedt sitt departement om å se på regelverket og vurdere om det er behov for lovendringer.
Foto: Nina Hansen
VIL TA GREP: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har bedt sitt departement om å se på regelverket og vurdere om det er behov for lovendringer. Foto: Nina Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!