Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Som far så sønn

LOS ANGELES (Dagbladet): Kronprins Olav gjorde det i 1939. Harald gjorde det i 1965. Nå gjør kronprins Haakon det samme: Tar den store kongetesten i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med eksamenspapirene fra universitetet i Berkeley trygt i lomma skuet Norges framtidige konge mot stjerner, fjerne galakser og ny teknologi da han i går åpnet sin store USA-tur i Los Angeles med mye sjarm og kunnskap. For 60 år siden skuet hans bestefar også mot stjerner i Englenes by, men det var i Hollywood.

I 1939 var det 20th Century Fox som sto på programmet, og ingen ringere enn kunstløpdronningen og filmstjernen Sonia Henie tok imot kronprinsparet i drømmefabrikken sammen med datidas superstjerne Myrna Loy.

Den langt yngre kronprins Haakons drømmefabrikk var i går Jet Propulsion Laboratory som er NASAs ledende teknologiske institutt i USA. Kronprinsen vandret ultramoderne inn i tunge svarte sko og dress med siste hippe snitt og fikk se stifinneren (Pathfinder) fra Mars og satellitten QuickSAT, som skal skytes opp 18. juni for å overvåke værendringer. En viktig mottaker av satellittens signaler blir bakkestasjonen på Svalbard.

Miljøinteressert

For 60 år siden fikk kronprins Olav se innspillingen av filmen «The Rains Came», mens kronprins Haakon fikk en leksjon i værfenomenene El Niño og La Niña. Og da den miljøbevisste kronprinsen fikk vite at det tar 12 år å nå Neptun, to år å nå Jupiter og 14 timer å få svar fra satellitten «Voyager» var det den nye teknologiens generasjon han representerte. For hvorfor har ikke den nye datateknologiens hurtighet nådd ut i det ytterste rom, spurte kronprinsen og lot de eldre herrer bli svar skyldig.

Star Wars

For alle som lurer på om den filminteresserte kronprinsen har fått med seg George Lucas' sterkt oppskrytte film «Episode 1: The Menace Phantom», er svaret et rungende ja:

- Jeg så den etter eksamen, og likte den godt nok. Men den blir nok ikke så «hypet» i Norge som den er blitt her, sa Haakon.

Hovedtale

- Hvilke historiske bruer ser kronprinsen til far og bestefars USA-turer da de var kronprinser?

- Denne turen blir først og fremst en læringsprosess, slik det var for min far og bestefar. Samtaler jeg har hatt med dem om turene viste at de lærte mye på sine reiser. Jeg vil møte amerikanske nordmenn, og det er spennende å få innblikk i høyteknologi, sier vår 26 år gamle kronprins.

I sin tale til Los Angeles World Affair's Council la han vekt på kronprins Olavs tur i 1939 som førte til vennskapet med president Franklin D. Roosevelt. Det hvite hus ble oppholdsstedet for kronprinsfamilien under andre verdenskrig.

- Min far, som var åtte år gammel, husker ennå at han sto bak president Roosevelt da han avla sin ed etter å ha blitt valgt for fjerde gang, sa kronprinsen i sin hovedtale.

Los Angeles World Affair er USAs ledende diskusjonsforum for globale saker. I går føyde kronprins Haakon seg inn i rekken av prominente talere som Dalai Lama, Henry Kissinger, Madeleine Albright, kong Hussein, Vaclav Havel og mange flere.

Forsamlingen var imponert over kronprisens kunnskaper og veltalenhet.

Demokrati

Kronprins Haakon har tidligere uttalt at han tror han kan utrette noe som konge, så lenge kongedømmet er demokratisk begrunnet.

- Jeg vil kunne få en dialog med mange interessante mennesker og håper å kunne påvirke positivt, sier kronprinsen.

  • Kronprins Haakon besøker ni byer på to uker. Til sammenlikning krysset bestefar Olav 29 stater på 69 dager for 60 år siden.
HOS NASA: Kronprins Haakon gjentar far og farfars USA-suksess.