Som far så sønn

I dag blir George W. Bush USAs 43. president som den andre sønn i USAs historie som følger sin far i embetet. George den eldre blir den andre far i etterkrigstida som ser sin sønn bli tatt i ed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den forrige var John F. Kennedys svært ambisiøse far Joseph. Det er et stort øyeblikk for Bush den eldre som mener at sentralbanksjef Alan Greenspan ødela valgkampen hans i 1992, og at avtroppende Bill Clinton stjal selve valget. Om Bush selv har lagt bitterheten bak seg, har høyresiden i USA dyrket denne myten intenst i alle de åtte årene Clinton har sittet i Det hvite hus. Likevel går Clinton av med høyere score på meningsmålingene enn både den forrige Bush og selveste ikonet Ronald Reagan.
  • Det er klart at George W. Bush vil dreie USA mot høyre. Hvor skarpt og hvor langt er ennå uklart. Men det er også klart at valget ikke ga mandat til en skarp høyresving. I valgkampen presenterte både Bush og Gore seg som sentrumskandidater, og Gore fikk en halv million flere stemmer på landsbasis enn Bush. Selve valgseieren fikk Bush overlevert av det knappe, konservative flertallet i USAs høyesterett i en omstridt avgjørelse.
  • Det har skapt en viss uro blant USAs allierte at den påtroppende presidenten holder fast ved sin plan om å trekke de amerikanske bakkestyrkene ut av Kosovo, selv om det amerikanske bidraget på bakken bare er 13 prosent av den samlede styrken. Dette oppdraget kan vare i mer enn ti år, og det vil svekke både denne og framtidige fredsbevarende operasjoner i NATO-regi dersom USA ikke vil delta. Uroen i NATO forsterkes av presidentens plan om å bygge et nasjonalt rakettforsvar, uten å ta hensyn til ABM-avtalen fra 1972 som er en hjørnestein i hele avtaleverket om atomnedrustning.
  • Enhver påtroppende president vil trenge tid til å finne sin form, og George Bush har krav på sin. Vi håper at han bruker den godt til å lære i jobben, og at han bestemmer seg for å holde sitt viktigste løfte fra valgkampen om å virke samlende, ikke splittende.