Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Som fisken i vannet på havfrueskole

Svært fysisk krevende fridykking i fargerike kostymer.

DRØMMEVERDEN: Vickie Leuenberger (nederst) øver på å bruke havfruefinnen sin i et basseng i Montreal, mens havfrueskolen AquaMermaid sin grunnlegger, Marielle Chartier Henault, følger med. I tillegg til havfruefester tilbyr skolen et bredt spekter av fitnesskurs. Foto: REUTERS / Christinne Muschi (CANADA - Tags: SOCIETY SPORT SWIMMING)
DRØMMEVERDEN: Vickie Leuenberger (nederst) øver på å bruke havfruefinnen sin i et basseng i Montreal, mens havfrueskolen AquaMermaid sin grunnlegger, Marielle Chartier Henault, følger med. I tillegg til havfruefester tilbyr skolen et bredt spekter av fitnesskurs. Foto: REUTERS / Christinne Muschi (CANADA - Tags: SOCIETY SPORT SWIMMING) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens kanskje mest kjente havfrue - den rødhårede Ariel - har funnet sine virkelige motstykker blant hundrevis av unge menn og kvinner som i løpet av det siste året har begynt på såkalte «havfrueskoler». Det kan i alle fall virke sånn, for flere slike skoler har blitt grunnlagt i det siste, alle med det samme formålet: å lære folk hvordan de kan bli havfruer. 

En av de nyeste i rekken er en skole grunnlagt av singaporske Syrena, som driver websiden «Syrena, Singapore's First Mermaid». I tillegg holder hun kurs for barn og unge - da også med havfruetema - og kan bookes til arrangementer som trenger en havfrue.
 
- Vi velger kjærlighet Syrena, som til vanlig heter Cara Nicole Neo, forteller at hun startet skolen fordi hun vil at de som vil bli havfruer, skal ha et sted hvor de kan være sammen.

- Verden er kald og grusom, men her finner vi fred og vennskap. Vi avviser bitterhet og rivalisering. Vi velger kjærlighet. Vi velger aksept... Sterk, modig og fri, sier Syrena til CNN. Hun siterer skolens regler, som man forplikter seg til når man begynner på studiet.

Studentene lærer om koreografi; hvordan de skal bevege seg i vannet. Teknikken er å bøye midjepartiet istedenfor knærne når man svømmer. Selv om man ikke får noe diplom når studiet er ferdig, har Syrena fastsatt fire «steg» - bronse, sølv, gull og aller best; platinum.

Syrena mener studiet kan tilføre folks liv mye positivt.

- Når du lærer deg å se din egne indre skjønnhet og elske deg selv, da har du et ansvar for å videreføre den kjærligheten til samfunnet rundt deg. Dette er ikke et selvsentrert, egoistisk havfruesamfunn. Det er et som gir tilbake og gjør en forskjell, sier Nigel til CNN.

Et fargerikt alternativ En annen havfrueskole er AquaMermaid, der begge de to bildene i denne saken stammer fra. Den ligger i Montreal i Canada. Grunnleggeren, Marielle Chartier Henault, forteller på websiden at hun ønsket seg et energipositivt, fargerikt, inspirerende alternativ til de tradisjonelle svømmeklubbene i byen, og at skolen ble grunnlagt som følge av dét.

I mai 2015 skrev The Guardian om den nye skoletrenden, og avslørte samtidig at det å svømme som en havfrue er svært krevende fysisk. Dermed teller det også som effektiv trening, ifølge artikkelforfatteren, og beskriver det som «en krysning mellom fridykking og synkronisert svømming - med føttene bundet sammen».

Derfor er også sikkerhet svært viktig når man skal drive med denne typen trening. Deltakerne bruker ikke snorkel, så de må lære seg å utnytte sin egen lungekapasitet for å kunne være under vann lenger enn i noen få sekunder. Pusteøvelser er dermed viktig for å kunne beholde roen også når lungene ikke får oksygen jevnlig.

HAVMANN: Å gå på havfrueskole er ikke en «jentegreie», for også gutter deltar. Bildet viser noen av klassekameratene på havfrueskolen AquaMermaid i Montreal, Skolen tilbyr både havfruefester og fitness-klasser. Foto: REUTERS / Christinne Muschi
HAVMANN: Å gå på havfrueskole er ikke en «jentegreie», for også gutter deltar. Bildet viser noen av klassekameratene på havfrueskolen AquaMermaid i Montreal, Skolen tilbyr både havfruefester og fitness-klasser. Foto: REUTERS / Christinne Muschi Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media