- Som gammel sjømann gikk jeg i land for å vise at det var trygt

Jan Skottnes (67) var førstemann til å evakuere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jan Skottnes (67) oppholdt seg i en lugar langt foran i båten da Hurtigruteskipet MS «Richard With» grunnstøtte ved havna i Trondheim i morges.

- Jeg kjente at det ristet flere ganger. Som gammel sjømann skjønte jeg med en gang at det var noe galt, det skal ikke riste slik, forteller han Dagbladet.no.

Sammen med de 153 andre passasjerene om bord tok han seg opp på dekk av båten.

- Vi måtte evakueres med en brannstige. Det var mange som ikke hadde så lyst til å klatre. Det blåste godt og det var en del eldre og unger om bord, forteller han.

Førstemann
Den sjøvante passasjeren ga seg derfor til å klatre i land som førstemann.

- Jeg har øvd på denne typer situasjoner tidligere, så jeg ga meg til å klatre for å vise at det var trygt, forteller han.

Klokken 11.20 er alle passasjerene og fire av mannskapene evakuert uskadd i land. De er nå fraktet til et av byens hoteller. Det er ikke meldt om noen personskader.

Det var i 8.30-tiden i morges at det kom melding om at MS «Richard With» var grunnstøtt.

- Vi har fått melding om at hurtigruteskipet «Richard With» har havnet i fjæresteinene utenfor pir 2 ved kaia i Trondheim. Den skal ha truffet grunn på motsatt side av der den skulle legge til, opplyste Per Ottem ved brannvakta i Trondheim til Dagbladet.no.

TRYGT I LAND:  Jan Skottnes (67) var den første som ble evakuert. Foto: Tor Aage Hansen
TRYGT I LAND: Jan Skottnes (67) var den første som ble evakuert. Foto: Tor Aage Hansen Vis mer

Tar inn vann
Ifølge Havnekaptein Sigurd Kleiven ved Havnevakta skulle skipet legge til ved Pir 1. På grunn av været ble det imidlertid dratt sidelengs bort til Pir 2.

- Skipet har fått skader i propellen og tar inn vann. Vi har ikke sett noe tegn til lekkasje av drivstoff fra båten. Skipet har slik det ser ut bare hull i skroget ved propellen. Det jobbes nå med å begrense skadene, og taubåter forsøker å trekke skipet vekk fra fjæra, opplyser Kleiven, sier han.

I 11-tida tar skipet forsatt inn vann.

Ifølge Adressa.no har det slagside på grunn av alt vannet. Kystvakta og brannvesenet jobber nå med å holde skipet rett, men politiet frykter ikke at båten skal krenge over.

Ifølge selskapet kan det være tekniske årsaker til grunnstøtingen. Det var kraftig vestlig kuling da Richard With skulle legge til, og en feilindikasjon kan ha ført til at maskinen ikke ble kjørt hardt nok til å stå imot vindpresset.

Hurtigruten ASA har kansellert den sørgående ruten tirsdag, samt neste rundtur med Richard With, melder NTB. 

Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer
GRUNNSTØTTE:  Hurtigruteskipet MS «Richard With» gikk i morges på grunn rett ved Pir 2 i Trondheim Havn.
Foto Gorm Kallestad / SCANPIX
GRUNNSTØTTE: Hurtigruteskipet MS «Richard With» gikk i morges på grunn rett ved Pir 2 i Trondheim Havn. Foto Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer