Som i Willochs glansdager

Høyres framgang øker i styrke. Nå bryter partiet drømmegrensen på 30 prosent etter en formidabel økning på åtte prosentpoeng siste måned. På et halvt år har Høyre doblet sin oppslutning. For Arbeiderpartiet fortsetter tilbakegangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser den ferske meningsmålingen MMI har gjort for Dagbladet og NRK. Ikke siden våren 1987 har Høyre vært over 30 prosent på MMIs målinger. Partiet er nå like stort som i Kåre Willochs glansdager.

Høyre håver inn velgere fra alle andre partier. Flest kommer fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Det er særlig yngre menn med god inntekt som flokker seg om Jan Petersens parti. Høyre står som vanlig sterkest i Oslo og det øvrige Østlandet, men har nå solid oppslutning også i resten av landet.

Arbeiderpartiet taper oppslutning også denne måneden og går tilbake 2,7 prosentpoeng til 24 prosent. Partiet er nå på samme katastrofale nivå som før landsmøtet i fjor høst. Det er også grunn til å merke seg at partiet hadde større oppslutning den siste tida før Jens Stoltenberg tok over etter Thorbjørn Jagland som statsministerkandidat i fjor vinter. Bakgrunnstallene viser at en god del av partiets velgere fra 1997 sitter på gjerdet. Men omtrent like mange ville i dag stemt Høyre.

Selv om Fremskrittspartiet går litt tilbake, har de to partiene på høyresida i dag en oppslutning på rundt 45 prosent. En liknende høyrebølge opplevde vi i fjor høst, men da var styrkeforholdet mellom de to partiene omvendt. Til sammenlikning har den tradisjonelle venstresida med Arbeiderpartiet og SV en samlet oppslutning omtrent på Høyres nivå. Også SV faller tilbake på denne målingen. Heller ikke denne målingen er lystelig lesning for sentrumspartiene, selv om Senterpartiet går litt fram, og holder seg godt over sperregrensa. Men Venstre faller klart under denne grensa, og også Kristelig Folkeparti går tilbake.

I dag er Kjell Magne Bondevik milevis unna å danne en ny sentrumsregjering. De tre partiene har bare litt over 20 prosent av velgerne bak seg.

Målingen er gjort i perioden 14. - 19. juni blant 923 velgere

Som i Willochs glansdager