- Som ild i tørt gress

Et av verdens største korallrev trues av et sykdomsutbrudd av ukjent opphav. Nå håper forskere at en ny løsning kan bli redningen.

TRUES: Et sykdomsutbrudd truer med å utrdydde nærmere halvparten av korallene utenfor kysten av Florida. Foto: NTB/AFP/ROMEO GACAD
TRUES: Et sykdomsutbrudd truer med å utrdydde nærmere halvparten av korallene utenfor kysten av Florida. Foto: NTB/AFP/ROMEO GACAD Vis mer
Publisert

Verdens tredje største korallrev, utenfor kysten av Florida i USA, står nå i fare for å bli utryddet.

- Det er en helt utrolig hendelse som foregår, sykdommen brenner gjennom revet som ild i tørt gress, forteller Andrew Stamper, naturvitenskapelig leder ved Disneys Animals, Science and Environment.

Det var CBS News som først omtalte saken.

Korallrevet, som ligger like ved Florida Keys, var en gang et fargerikt og levende habitat for millioner av planter og dyr. Men utbruddet av en sykdom som skader korallenes vev truer med å ødelegge 20 av de 45 korallartene som finnes i området.

- Vi vet dessverre ikke nøyaktig hva som forårsaker dette, sier Stamper.

Møysommelig arbeid

For å redde revet har lokale forskere tydd til en ny løsning: Laboratorium-grodde koraller.

Utvalgte arter har blitt flyttet hundrevis av kilometer unna, til et laboratorium i Orlando, Florida. Der vil det gjøres forsøk på å gjenskape korallenes naturlige habitat, noe forskerne beskriver som et delikat og møysommelig arbeid.

For å simulere naturlige avlsforhold blir LED-lys brukt til å gjenskape sol- og månesykluser, mens frivillige mater korallene i spesialbehandlet vann, som skal etterlikne havvannet i Florida Keys.

- Det er en slags genbank. Vi prøver å beskytte genetikken til disse korallene, slik at avkommet deres til slutt kan returneres til Floridas rev, sier Jim Kinsler, akvariekurator ved SeaWorld Orlando, til CBS.

Stor utfordring

Å flytte den laboratoriedyrkede korallen til havet vil bety enda en utfordring for forskerne, som beskriver korallene som svært delikate.

- Vi tror den største utfordringen er å vokse dem til en størrelse som kan testes i Floridas farvann, teste deres sykdomsresistens og deretter forplante de vellykkede korallene i hundretusenvis - bokstavelig talt, sa Andrew Walker, president for Fiske- og viltstiftelsen i Florida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer