LEGGER SEG FLAT: Næringsminister Trond Giske (Ap) innrømmer at han burde vært nøyere med å sjekke habilitet da han var kulturminister. Foto: Thomas Haugersveen
LEGGER SEG FLAT: Næringsminister Trond Giske (Ap) innrømmer at han burde vært nøyere med å sjekke habilitet da han var kulturminister. Foto: Thomas HaugersveenVis mer

- Som kulturminister burde jeg vært nøyere på å sjekke habiliteten

Ga styreverv i Den Norske Opera & Ballet AS til eks-samboerens bror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Næringsminister Trond Giske (Ap) har vært i hardt vær etter at hans gode venn og partifelle Rune Olsø ble ansatt som konsernsjef i statsteide Entra Eiendom, med en lønn på nær 4,2 millioner kroner.

Giske har gjort det klart at han ikke hadde noe med ansettelsen å gjøre - fordi det etter aksjeloven er styret som er ansvarlig for å velge konsernsjef.

Det var ikke tilfelle da kulturminister Giske i 2009 plasserte sin datters onkel i styret til Den Norske Opera & Ballet AS. Selskaper er heleid av staten, og det er statsråden som personlig velger statens representanter i styret.
 

Statens representant Den 25. mai 2009 ble nemlig Stein Erik Moe valgt inn i styret til Den Norske Opera & Ballet AS. Moe er broen til Anne Grethe Moe, som Giske har datteren Una (9) med. Da Giske og Anne Grethe Moe skilte lag i 2006, etter et omlag 10 år langt samboerskap, skrev Se og Hør at de skiltes som venner. I et intervju med Dagbladet samme år sa Giske at de to har delt omsorg for datteren.

Av Den Norske Opera & Ballet AS årsrapport fra 2009 går det fram at Stein Eirik Moe ble valgt inn i styret som statens representant.

Giske bekrefter også overfor Dagbladet at det var han som valgte Stein Erik Moe.

- Giske, vurderte du din egen habilitet i forkant? 

- Nei, det gjorde jeg ikke. Da han ble valgt inn i styret, var det nesten fire år etter at jeg og min ekssamboer gikk fra hverandre, og han er ikke i min omgangskrets. Det kan godt hende at det hadde vært lurt å fått vurdert habiliteten, men jeg vurderte ikke dette som et habilietsspørsmål da. 

- Selv om jeg altså ikke mener at habiliteten er problemeatisk i akkurat denne saken, ettersom mitt samboerskap lå flere år bak i tid, skal jeg være så ydmyk å innrømme at vi den gangen hadde et mye mindre bevisst forhold til habilitetsspørsmål. Den siste tids oppmerksomhet rundt disse spørsmålene har nok vært en vekker for mange. Det gjelder særlig inhabilitet som følge av vennskapsrelasjoner. Og jeg kan godt innrømme: Som kulturminister burde jeg vært nøyere på å sjekke habiliteten. Det er klokere å sjekke en gang for mye enn en gang for lite, sier Giske.

Ingen kulturbakgrunn En gjennomgang Dagbladet har gjort av Den Norske Opera & Ballets årsrapporter, tyder på at Moe har fått utbetalt styrehonorar i nærheten av 100 000 kroner i løpet av tre år.

Moe har årelang ledererfaring fra konsulentselskapet Accenture, og da særlig innen feltet  telekommunikaksjon. I dag er han partner innenfor feltene media, teknologi og kommunikasjon.   

Etter det Dagbladet kjenner til, hadde Moe ingen erfaring fra kulturlivet eller kulturledelse da han tiltrådte i operatstyret i 2009.

På spørsmål om hvorfor han ville ha Moe inn i styret, svarer Giske:

- Da jeg var kulturminister ønsket jeg folk med næringskompetanse inn kulturinstitusjonenes styrer. De kan mye økomomi, ledelse, markedsføring og så videre. Moe har bakgrun fra toppjobb i Acceneture, og har solid kompetanse på disse områdene. Det var bakgrunnen for at han ble valgt.

Styreleder Ellen Horn bekrefter:

- Moes erfaring og kompetanse innenfor ledelse og organisasjonsutvikling er meget verdifull i vårt styrearbeid, sier hun til Dagbladet.

- I grenseland - Dersom han hadde vært Giskes svoger da han ble valgt inn i styret, er det opplagt at han hadde vært inhabil. Det fremgår klart av forvaltningsloven der svogerskap nevnes, sier professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Inge Lorange Backer.
 
Backer har tidligere jobbet i Justisdepartementets lovavdeling, og var ekspedisjonssjef samme sted mellom 1995 og 2008.
 
- Men ved et forhenværende svogerskap skal det trolig bedømmes etter den generelle habilitetsregelen. Da er ikke svaret så klart, og det er delte meninger om dette i juridiske kretser. Men det ligger nok tett opp til inhabilitet uansett, sier han.

Også professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener saken ligger i grenseland for inhabilitet. Giske burde fått lovavdelingen i Justisdepartementet til å foreta en vurdering, slår han fast.

Men Bernt mener at Giske ikke var inhabil da han plasserte Moe i operastyret, fordi de da ikke lenger var svogere og fordi det ikke er opplyst om tett kontakt mellom de to etter samlivsbruddet. Likevel:

- Det var en type situasjon der det hadde vært klokt å få en vurdering. Vi kjenner ikke alle fakta, og mye taler for at dette er et forhold som ligger i grenseland. Og vi har etter hvert lært at det er lurt å være føre var og ekstremt ryddig det det kan tenkes at noen vil reise spørsmål om inhabilitet. Når det er tale om slike skjønnsmessige vurderinger som her, er det lurt å få en uavhengig vurdering i forkant. Da står lovavdelingen til disposisjon for statsråden, sier Bernt.

- Giske har etter alt å dømme ikke gjort noe klanderverdig, men han burde rådført seg på forhånd og fått en formell habilitetsvurdering.