Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsfallene i Tromsø:

- Som lyn fra klar himmel

Kommunen har ikke fått signaler om problemer innad i familien som er involvert i den tragiske hendelsen på Tromsøya.

TROMSØ: Klokka 17.28 mandag kveld fikk politiet melding fra en forbipasserende om den forlatte barnevognen. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
TROMSØ: Klokka 17.28 mandag kveld fikk politiet melding fra en forbipasserende om den forlatte barnevognen. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud Vis mer

TROMSØ / OSLO (Dagbladet): Tromsø er rammet av en stor tragedie, og alle stiller seg nå spørsmålet hvordan det kunne skje at fire personer ble funnet livløse i vannet ved ei langgrunn strand like ved en vei heftig trafikkert av både bilister og fotgjengere mandag ettermiddag.

Ei jente på sju år og hennes mor i 20-åra er døde. Kvinnens to yngste døtre, født i 2015 og 2018, behandles for livstruende skader etter at en politibetjent hentet opp de fire fra vannet i går ettermiddag.

Den avdøde mora etterforskes for drap og drapsforsøk. Barnefaren har status som vitne, og har siden hendelsen blitt ivaretatt av helsevesenet i kommunen.

Samtidig stiller kommunen seg spørsmålet om det er noe de kunne gjort annerledes eller signaler som ikke har blitt fanget opp i forkant.

I SORG: Tromsø-ordfører, Gunnar Wilhelmsen, beskriver mandagens hendelse som tragisk. Foto: Christian Wehus. Vis mer

Ingen tiltak

Familien kom til Norge fra Sudan som flyktninger, og har fått ordinær oppfølging fra kommunen i den forbindelse.

- Vi er ikke kjent med at det var noen spesielle tiltak som var satt inn rundt denne familien, sier Kari Henriksen, direktør ved avdeling for oppvekst og utdanning i Tromsø kommune til Dagbladet.

Kommuneoverlege Katrine Kristoffersen vil ikke si noe om hvor mye kontakt familien har hatt med det kommunale hjelpeapparatet.

De siste 20 timene har gått med til akutt oppfølging, samtidig som ansatte og foreldre ved barnehagene og skolene barna gikk på er blitt orientert og gitt råd.

- Nå har vi nettopp ferdigstilt akuttfasen, og har ikke hatt tid og mulighet til å reflektere over hva vi eventuelt kunne ha gjort annerledes i denne saken. Vi er nødt til å gå inn i det og se om vi har fått signaler på tidligere tidspunkt som vi ikke har håndtert på en god nok måte. Per nå er ikke det kjent for oss at det har vært den type signaler, sier Henriksen.

- Hvordan kom denne saken på dere?

- Den kom som et sjokk. En uvirkelig hendelse som skjer midt i Tromsø by. Det kom som lyn fra klar himmel, sier Henriksen til Dagbladet.

ETTERFORSKES: Ei jente, født i 2012, og en kvinne i 20-åra er bekreftet omkomne etter at de ble funnet i sjøen i Tromsø mandag kveld. To små jenter, begge under ti år, er betegnet som kritisk skadd og ble sendt til Rikshospitalet. Foto: Christan Wehus. Vis mer

Familiegjenforening

Familien er opprinnelig fra Sudan. Barnefaren kom til Norge i 2015 og til Tromsø i 2016, mens den nå avdøde mora kom i 2017, på såkalt familiegjenforening.

- Det var familiegjenforening som gjorde at mor og de største barna da kom etter, sa politistasjonssjef Anita Hermandsen tirsdag formiddag.

Alle de involverte er en del av Tromsø kommune, ifølge ordfører Gunnarr Wilhelmsen (Ap).

- Det er en tragiske hendelse som berører oss alle. Det er klart at hele befolkningen er berørt av dette, sier ordfører Wilhelmsen til Dagbladet.

Han forteller at det eldste barnet var tilknyttet en av kommunens skoler og de to minste barna er tilknyttet en av byens barnehager. Mora hadde tilknytning til et introduksjonsprogram gjennom flyktningtjenesten.

KOMMUNEN: Rådhuset i Tromsø med fra v. avdelingsdirektør Kari Henriksen og ordfører Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap), kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen. Foto: Daniel Lilleeng
KOMMUNEN: Rådhuset i Tromsø med fra v. avdelingsdirektør Kari Henriksen og ordfører Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap), kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen. Foto: Daniel Lilleeng Vis mer
HALV STANG: Den omkomne jenta var elev ved Borgtun skole i Tromsø. Der flagges det på halv stang i dag.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
HALV STANG: Den omkomne jenta var elev ved Borgtun skole i Tromsø. Der flagges det på halv stang i dag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Minnestund

Avdelingsdirektør Kari Henriksen sier at kommunen i går kveld ble kjent med at dette var barn og en familie som var tett tilknyttet kommunens virksomhet.

- Det er nå dessverre sånn at den eldste ungen er død. Barnet var elev på en av byens barneskoler og det har i dag vært avholdt minnestund på skolen, sier hun.

Der har det vært diktlesning og taler fra lærere og en medelev.

- Det viktige for oss er å ta vare på ungene og de voksne som er rundt. Det har vi høyt fokus på nå, sier Henriksen.

Det er snakk om Borgtun skole. Kommunen opplyser at forebyggende helsetjenester bistår skolen i oppfølgingen.

Rektor Wenke Sørensen sier til Nordlys at nyheten kom som et sjokk på hele skolen. Hun forteller at barna reagerer forskjellig; noen gråter, mens andre er helt stille.

- Det er noe av det tyngste jeg har opplevd som rektor, sier hun til avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media