Omikron i Storbritannia:

- Som mars 2020 igjen

Torsdag registrerte britene rekordhøye 88 736 corona-smittetilfeller. Det er rundt 10 000 flere tilfeller enn forrige rekord. Den ble satt på onsdag.

SMITTE: Storbritannia registrerte nesten 90 000 coronatilfeller torsdag. Foto: Shutterstock / NTB
SMITTE: Storbritannia registrerte nesten 90 000 coronatilfeller torsdag. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Med tanke på hastigheten ting endrer seg, er det som mars 2020. Jeg tror vi kommer til å se endringer i regler hver andre-tredje dag etter hvert som de prøver å ta igjen pandemien.

Det sa Christina Pagel, som er forsker ved University College of London og medlem av den britiske regjeringens coronarådgivingsgruppe Sage, til The Guardian torsdag ettermiddag.

Hun tror ikke at britene har sett toppnivået av smittetilfeller.

- Vi kommer til å sette nye rekorder hver dag i minst ei uke framover, med mindre vi gjør noe, sa Pagel.

Hjelper ikke

Flere forskningsrapporter tyder på at omikron-varianten, som nå begynner å få fotfeste i både Norge og Storbritannia, gir mindre alvorlig sykdom.

Det hjelper ikke, sier Pagel til avisa.

- Om så den bare er halvparten så alvorlig, men beveger seg fire ganger så fort, så kan vi overbelaste helsevesenet bare ved det, sier hun.

Selv om de offisielle smittetallene torsdag var i underkant av 90 000, viser disse tallene bare laboratoriebekreftede PCR-tester. Pagel anslår at det sannsynligvis var nærmere 200 000 smittetilfeller i Storbritannia torsdag.

R-tallet for omikron-varianten i Storbritannia er nå anslått å være mellom tre og fem, ifølge Sky News.

Halvannet år

Professor Chris Whitty er også en del av Sage. Han sier til Sky News at det trolig er legemidler og vaksiner som kommer til å føre oss ut av pandemien.

Han mener at pandemien kommer til å vare i opptil 18 måneder til, men han veit ikke når han mener at pandemien kommer til å være over.

- Men jeg tror at hver seksmånedersperiode kommer til å bli bedre enn de siste seks månedene. Hvor raskt det kommer til å gå … Det er alltid farlig å forutse vitenskap, sier han.

Han er likevel tydelig på at nye virus alltid kommer til å være en risiko.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer