Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Atomubåt dukket opp

- Som nåla i høystakken

Besetningen på et fly fra det danske forsvaret fikk i oppdrag å lokalisere den russiske ubåten. - Som å lete etter ei nål i en høystakk, sier presseoffiser.

FIKK OPPDRAG: Flyet som fikk i oppdrag å lokalisere ubåten manglet nødvendig overvåkingsutstyr. Besetningen fløy over området der ubåten kunne være, og speidet etter den med egne øyne. Foto: Air Transport Wing Aalborg
FIKK OPPDRAG: Flyet som fikk i oppdrag å lokalisere ubåten manglet nødvendig overvåkingsutstyr. Besetningen fløy over området der ubåten kunne være, og speidet etter den med egne øyne. Foto: Air Transport Wing Aalborg Vis mer

En russisk ubåt med to atomreaktorer og kapasitet til å føre kjernevåpen, seilte inn i Østersjøen via Storebælt torsdag.

Litt etter klokka 16 var den 154 meter lange ubåten utenfor Danmarks sørligste by, Gedser, melder Sveriges Television. Ifølge kringkasteren er det svært sjelden ubåter med atomvåpenkapasitet går inn i Østersjøen.

- Vi kan bekrefte at en russisk ubåt i Oscar-klassen har passert gjennom dansk farvann. Vi kan ikke kommentere eventuell bevæpning, skriver pressekontakt Lars Skjoldan ved det danske forsvarets hovedkvarter i en e-post til SVT.

RUSSISK: Ubåten, som tilhører den russiske nordflåten, antas å være på vei til en marinekortesje som vanligvis holdes i St. Petersburg i slutten av juli. Foto: Transport Wing Aalborg
RUSSISK: Ubåten, som tilhører den russiske nordflåten, antas å være på vei til en marinekortesje som vanligvis holdes i St. Petersburg i slutten av juli. Foto: Transport Wing Aalborg Vis mer

Oppdaget fra fly

Allerede onsdag fikk besetningen på et av det danske forsvarets Hercules-fly oppgaven om å spore opp ubåten i Skagerak.

Flyet befant seg da over Andøya i Norge, hvor det foretok en rutineflyging, da de om bord ble oppreing av en Nato-enhet i England, opplyser Forsvares flystasjon i Aalborg, Air Transport Wing.

- De hadde en formodning om at det kunne ligge en russisk ubåt i Skagerak og ba besetningen om å lete etter den ved å fly over det området der den kunne være, sier major og presseoffiser ved flystasjonen, Morten Valentin Jensen, til den danske avisa Nordjyske.

- Etter cirka 15 minutters søk lykkes det å finne den 154 meter store ubåten, og vi kunne melde «Mission Accomplished», skriver flystasjonen på Facebook.

SE TV: Det ble dramatisk da den amerikanske kystvakta mistenkte at en ubåt fraktet store mengder narkotika. Video: AP Vis mer

Fotografert

Flyets besetningsmedlemmer tok deretter bilder av ubåten, som seinere ble sendt til Nato i England, skriver Nordjyske.

Nato holder nemlig øye med russiske ubåter, men når de dykker ned kan de ikke spores. I de tilfellene beregner Nato seg fram til hvor båten kan formentlig kan dukke opp neste gang, ifølge avisa.

Presseoffiser Jensen sier det var ren flaks at besetningsmedlemmene oppdaget ubåten. Normalt brukes ikke de store Hercules-flyene til overvåking. De er vanskelig å manøvrere og mangler skikkelig overvåkingsutstyr, og personene om bord i flyet måtte derfor speide etter ubåten med egne øyne.

- Det er som å lete etter ei nål i en høystakk, sier presseoffiser Jensen til Nordjyske.

FOTOGRAFERT: Et dansk Hercules-fly fotograferte ubåten i Skagerak før den ankom Østersjøen. Foto: Air Transport Wing Aalborg
FOTOGRAFERT: Et dansk Hercules-fly fotograferte ubåten i Skagerak før den ankom Østersjøen. Foto: Air Transport Wing Aalborg Vis mer

Følger aktiviteten

Pressekontakt i det svenske forsvaret, major Kristina Swaan, bekrefter overfor NTB at ubåten kan bestykkes med kryssermissiler, men sier hun ikke vet hva slags våpen som er om bord.

Hun sier de følger ubåtaktiviteten, slik de alltid gjør.

Ubåten antas å være på vei til en marinekortesje som vanligvis holdes i St. Petersburg i slutten av juli.

Ubåten tilhører den russiske nordflåten med base på Kolahalvøya. Normalt har den 24 kryssermissiler, ifølge tidligere opplysninger fra nyhetsbyrået Tass om en ubåt i samme klasse, som har Nato-betegnelsen Oscar.

Det er samme klasse som Kursk, som sank i Barentshavet i 2000.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!