Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Canada og USA

Som natt og dag

USAs president, Donald Trump, og Canadas statsminister, Justin Trudeau, har håndtert pandemien fullstendig motsatt. Nå er situasjonen i de to nabolandene som natt og dag.

IKKE LIKE: USAs president, Donald Trump, og Canadas statsminister, Justin Trudeau har håndtert pandemien fullstendig motsatt. Foto: THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick
IKKE LIKE: USAs president, Donald Trump, og Canadas statsminister, Justin Trudeau har håndtert pandemien fullstendig motsatt. Foto: THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Sjelden har forskjellen på USA og naboen i nord virket større.

- Det er som natt og dag. Fra kyst til kyst har vi epidemien i Canada under glimrende kontroll. Vi har klart å undertrykke smitten på lokalt nivå. Selvsagt ser vi fortsatt små utbrudd, men vi har klart å stanse den store majoriteten av infeksjoner og klarer raskt å identifisere små utbrudd, sier spesialist på infeksjonssykdommer ved University of Toronto, Isaac Bogoch, til The Guardian.

PINLIG STILLHET: Etter å ha fått et spørsmål om hva han syns om Donald Trumps handlinger, blir Canadas statsminister Justin Trudeau stille. Lenge. Video: AP Vis mer

60 ganger høyere

Med en befolkning på 38 millioner registrerer Canada rundt 300 nye coronatilfeller daglig og om lag 28 000 aktive tilfeller. USAs befolkning er nesten ni ganger større, men antallet aktive tilfeller, 1,6 millioner, er 60 ganger høyere.

- Jeg synes fryktelig synd på dem. De er våre venner og våre naboer. Og åpenbart blir epidemien verre, ikke bedre. Det er virkelig opprørende å se dette skje, vel vitende om at det meste av det i stor grad var mulig å forebygge, sier Bogoch.

Tidligere denne uka avslo Canadas statsminister, Justin Trudeau, en invitasjon til Det hvite hus for å feire en ny nordamerikansk handelsavtale midt i oppblussing av covid-19-pandemien og etter langvarige spenninger mellom Trudeau og president Trump.

Det er stor forskjell på hvordan de to lederne har håndtert pandemien.

Svært forskjellig

Trump markerte USAs nasjonaldag forrige helg med en tale foran Mount Rushmore. Talen ble etterpå omtalt som dyster, apokalyptisk, splittende, rasistisk og uten forsøk på å samle folk.

Tre dager tidligere markerte Canadas statsminister, Justin Trudeau, en nasjonal høytid på en langt mer jordnær måte. Sammen med familien ble han avbildet mens de høstet grønnsaker på en bondegård som dyrker grønnsaker til matbanker. I motsetning til Trump og hans tilhengere, brukte de også munnbind.

SARKASTISK: USAs president Donald Trump antydet at coronaviruset kan bli kurert med sollys, varme og desinfeksjonsmidler. Dette sier han dagen etter. Video: AP Vis mer

Og mens USA stadig setter nye daglige rekord i antall nye smittetilfeller - mer enn 3 millioner totalt nå tilllot Trudeau seg å komme med et ganske uvanlig spark til Trump.

- Vi er i stand til å kontrollere viruset bedre enn mange av våre allierte, særlig sammenliknet med vår nabo, sier Trudeau, ifølge The Guardian.

Stengte grensa

Canada håper nå at de gradvis kan gjenåpne landet. Samtidig sier 80 prosent av canadierne at de ønsker å holde grensa til USA stengt inntil situasjonen i sør forbedrer seg.

- Canadierne har tilbrakt de siste tre månedene i isolasjon fra forretninger, venner, familie og skoler. De har gjort alt dette for forsikre seg om at de overlever denne helsekrisa. De ønsker ikke å åpne grensa slik at amerikanerne kan bringe viruset opp hit, sier professor i statsvitenskap ved Dalhousie University, Lori Turnbull, til The Guardian.

Ekspertene peker også på en annen forskjell mellom Canada og USA. I den tidligste fasen av pandemien, opptrådte Trump ikke i tråd med rådene fra sine helseeksperter. Gang på gang forsøkte han å nedtone alvoret. Dermed hadde USA aldri en svær fellesinnsats for å få situasjonen under kontroll. I Canada hadde myndighetene et konsistent og entydig budskap. I tillegg er tilliten til myndighetene i Canada langt høyere.

- Vi stengte ned, og vi undertrykket dette viruset. Vi forble nedstengt fordi de sa til oss at vi skulle være nedstengt. Og vi åpnet ikke opp igjen før de sa det var ok å gjenåpne. Det gjorde vondt, men vi gjorde det, sier Bogoch.

I USA ble selv det å bruke munnbind en partipolitisk kampsak takket være Trump og hans tilhengere, som har nektet å følge de medisinske rådene om å bruke munnbind.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

- Rystende å se

I løpet av pandemien, har Trump kollapset i meningsmåling etter meningsmåling. Turnbull forklarer at Trudeau i den samme perioden har styrket sin posisjon blant annet gjennom å inngå allianser med opposisjonen for å få gjennomført omfattende redningspakker. Statsministeren har også holdt daglige pressekonferanser med fokus på vitenskap og fakta. Da kona hans testet positivt for corona, gikk han selv i karantene i to uker. Og som andre canadiere klippet han ikke håret på månedsvis.

- Han har tatt det på alvor. Det er det som bygger tillit, sier Turnbull.

Til sammenlikning ble Trumps pressekonferanser nærmest sirkusforestillinger med Trump i hovedrollen. Han skrøt av egen innsats og fokuserte mye mer på gjenåpning av økonomien og eget gjenvalg en helsefarene. Han kom også med ønsketenkning uten fakta, konspirasjonsteorier og livsfarlige forslag, som å injisere desinifiserende væske for å kurere corona.

- Det er sjelden å se noen være så offentlig offside. Dersom du er en ansvarlig leder, føler du ofte en forpliktelse til å representere det offentligheten mener er viktig. Det er rystende å se en president som sier ting som tyder på at han er i fullstendig fornektelse om det faktum at det er en offentlig helsekrise, sier Turnbull.

UENIGE: President Donald Trump og hans fremste smittevernekspert Anthony Fauci har ikke likt syn på gjenåpning av USA. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!