Donald Trump og Joe Biden

- Som natt og dag

Det er tilsynelatende store kontraster mellom hvordan Joe Biden og Donald Trump styrer Det hvite hus.

DET HVITE HUS: President Joe Biden signerer en rekke presidentordre i det ovale kontoret i slutten av januar. Foto: AP Photo/Evan Vucci / NTB
DET HVITE HUS: President Joe Biden signerer en rekke presidentordre i det ovale kontoret i slutten av januar. Foto: AP Photo/Evan Vucci / NTB Vis mer
Publisert

Etter sin første tur med Air Force One, fortalte president Joe Biden til pressen at det var en stor ære, men at han egentlig ikke tenkte over det.

Jobben Biden har vært ute etter i tre tiår er endelig hans. Den daglige rutinen som følger med presidentskapet - Secret service-agenter, topphemmelige brifinger og et pressekorps som alltid henger med - ser ut til å falle ham mer naturlig enn hans nylige forgjengere, har CNN tidligere skrevet.

AIR FORCE ONE: President Joe Biden går ombord Air Force One 5. februar. Han skulle til Wilmington, Delaware. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB
AIR FORCE ONE: President Joe Biden går ombord Air Force One 5. februar. Han skulle til Wilmington, Delaware. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB Vis mer

Biden har en lang politisk karriere bak seg. Han ble valgt som senator fra Delaware i 1972, bare 29 år gammel. Han ble gjenvalgt seks ganger.

Han forsøkte å bli Demokratenes presidentkandidat i 1998 og 2008, uten å lykkes. Så ble han Barack Obamas visepresident fra 2009 til 2017, før han ble partiets presidentkandidat i 2020-valget.

- Det føles som jeg skal hjem, sa president Joe Biden da han og familien spaserte til Det hvite hus etter innsettelsen 21. januar.

FRIHETSMEDALJEN: Daværende president Barack Obama overrekker den gjeve frihetsmedaljen til en rørt Joe Biden i 2017. Foto: REUTERS/Yuri Gripas / NTB
FRIHETSMEDALJEN: Daværende president Barack Obama overrekker den gjeve frihetsmedaljen til en rørt Joe Biden i 2017. Foto: REUTERS/Yuri Gripas / NTB Vis mer

Sosial distansering

Allerede da de kom inn døra til Det hvite hus, skulle Biden-paret vise seg å være annerledes fra Trump-familien.

Da de ansatte ved residensen hadde tatt farvel med Donald og Melania Trump noen timer tidligere, hadde alle angivelig vært samlet i ett rom. Men nå var de spredt i en linje ut over hele etasjen, for å holde avstand, skriver The New Yorker.

- Det er som natt og dag, sier en ansatt ved residensen om forskjellen mellom de to familienes fokus på sosial distansering.

Vanligvis møter ikke de ansatte i residensen presidentparet før i løpet av de første dagene eller ukene av presidentperioden, men denne gangen fikk de hilse på Joe og Jill Biden innen minutter, ifølge The New Yorker.

- Biden-paret kom inn og det første de gjorde var å hilse på de ansatte, sier den ansatte.

Ifølge avisa feller den ansatte noen tårer mens vedkommende forteller om det første møtet.

- Vi var veldig smigret, alle sammen.

BIDEN-FAMILIEN: President Joe Biden, førstedame Jill Biden og resten av familien går til Det hvite hus etter innsettelsen. Foto: REUTERS/Callaghan O'Hare / NTB
BIDEN-FAMILIEN: President Joe Biden, førstedame Jill Biden og resten av familien går til Det hvite hus etter innsettelsen. Foto: REUTERS/Callaghan O'Hare / NTB Vis mer

Returnerer til normalen

Ifølge CNN har han etablert rutiner som inkluderer kaffe om morgenen med førstedame Jill Biden, deretter er det møter og telefonsamtaler på kontoret fra klokka 09.

Livet i vestfløyen beskrives som mer disiplinert nå enn under den forrige administrasjonen, spesielt med tanke på hvem som har tilgang til presidenten.

Mens Trump ringte venner og allierte tilsynelatende tilfeldig, har Biden en liste telefoner som er planlagt og lagt i timeplanen hans. Mens Trump ikke brydde seg om rådgivere og allierte vandret inn i det ovale kontoret, har Biden en håndfull personer som kontrollerer hvem som har tilgang til kontoret, ifølge Politico.

Hver dag har han en etterretningsbrifing, mottar en coronaoppdatering og leser en daglig brifingbok, som inkluderer timeplaner, notater og etterretningsbrifer om den kommende dagen.

Forgjengeren hans brukte mye tid på tvitring og tv-titting, mens Biden fyller sine dager med blant annet virtuelle møter og besøk til ansatte rundt omkring i bygget.

INNSETTELSEN: Donald Trump var ikke å se da Joe Biden ble tatt i ed. Flere kjente fjes dukket likevel opp for å feire USAs neste president. Video/foto: AP / NTB. Vis mer

- Dette er å returnere til normal bruk av presidentens tid, sier Terry Sullivan, direktør ved Det hvite hus' overgangsprosjekt, som studerer hvordan presidenter bruker tiden sin.

Også CNN skriver at Bidens dager er mer strukturerte enn Trumps, og at Biden farter rundt til andre kontorer i Det hvite hus. For eksempel har han vært innom sitt tidligere kontor, som er visepresident Kamala Harris sitt nå.

Han stoppet også innom kontoret til Evan Ryan, kabinettssekretær i Det hvite hus, for å gratulere familien da hennes ektemann Antony Blinken ble bekreftet som utenriksminister, ifølge Politico.

UTENRIKSMINISTER: Antony Blinken avbildet med sin kone Evan Ryan og visepresident Kamala Harris. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin / NTB
UTENRIKSMINISTER: Antony Blinken avbildet med sin kone Evan Ryan og visepresident Kamala Harris. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin / NTB Vis mer

Søndagsmiddager

Mens Barack Obama var kjent som en nattugle som dykket ned i brifingmateriale og Trump var kjent for å se mye på TV, er Biden tilbake i residensen klokka 19 og en type som legger seg tidlig, ifølge CNN.

Han vil heller ha et brifingnotat og deretter spørre rådgiverne om hvordan effekten vil være i forskjellige deler av landet, skriver Politico.

Biden deltar fortsatt i gudstjenester i helgene. Dette er anledninger rådgivere sier gir ham mulighet til en times tid «med normalt liv», skriver CNN. I et nylig intervju med The Kelly Clarkson Show, forteller Jill Biden at de også prøver å beholde søndagsmiddager for familien, selv om det «er litt travelt for tiden».

Førstedamen og presidenten spiser middag sammen hver kveld, forteller hun.

- Han er så opptatt, jeg er så opptatt, men vi spiser middag sammen. Ingen telefoner, telefonene må være av, sier Jill Biden og forteller videre at presidenten deretter må tilbake på jobb, mens hun fortsetter å rette prøver.

DOKTORGRAD: Dr. Jill Biden har en doktorgrad i pedagogikk fra University of Delaware. Hun fortsetter å undervise ved Northern Virginia Community College mens hun er førstedame. Her avbildet under innsettelsen av president Joe Biden. Foto: Reuters / NTB
DOKTORGRAD: Dr. Jill Biden har en doktorgrad i pedagogikk fra University of Delaware. Hun fortsetter å undervise ved Northern Virginia Community College mens hun er førstedame. Her avbildet under innsettelsen av president Joe Biden. Foto: Reuters / NTB Vis mer

«Mer bevisst over pandemien»

Også New York Times har meldt om nye tider i Det hvite hus. Avisa har beskrevet vestfløyen som et svært annerledes sted. Det er stillere, mer disiplinert og «mer bevisst over pandemien», som er administrasjonens prioritet.

Senioransatte begrenser interaksjoner med hverandre, bare seks personer har lov til å samle seg i det ovale kontoret samtidig og maks fem ansatte får møtes hos stabssjef Ron Klain.

Delvis reflekterer det hvordan Bidens team ønsker å jobbe, men det er også et produkt av strenge regler satt for å redusere risikoen for smitte, skriver avisa.

SMITTET: Flere personer som deltok på arrangementet i Rosehagen i Det hvite hus testet positivt for coronaviruset. Arrangementet hadde mange deltakere, som satt tett, og få brukte munnbind. Video publisert i oktober 2020. Foto: Carlos Barria / REUTERS / NTB Vis mer
ROSEHAGEN: 26. september 2020 kunngjorde daværende president Donald Trump sin kandidat til Høyesterett, Amy Coney Barrett. Foto: REUTERS/Carlos Barria / NTB
ROSEHAGEN: 26. september 2020 kunngjorde daværende president Donald Trump sin kandidat til Høyesterett, Amy Coney Barrett. Foto: REUTERS/Carlos Barria / NTB Vis mer

Dette står i kontrast til Trump, som ved flere anledninger holdt større arrangementer i Det hvite hus under pandemien. Det er det beryktede arrangementet i Rosehagen, som ble stemplet som en superspreder-hendelse.

Han holdt tale foran et stort publikum under republikanernes landsmøte i august, i tillegg til en samling på valgnatta og inviterte til selskaper i jula. Han holdt også tale for en stor folkemengde fem dager etter at han ble skrevet ut fra sykehuset, hvor han hadde blitt behandlet for covid-19.

Lenge var Trump også svært motvillig til å bruke munnbind.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer