FN-uka

- Som natt og dag

Statsminister Erna Solberg så USAs president Joe Biden tale i FN. Hun mener USA har meldt seg inn i verden igjen etter åra med Donald Trump.

- FIN TALE: Statsminister Erna Solberg skrøt av USAs president Joe Bidens tale til FN. Hun påpekte også ulikhetene mellom ham og forgjenger Donald Trump. Reporter/video: Vegard Kvaale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide var veldig fornøyde etter å ha hørt Bidens tale i FN-hovedkvarteret i New York mandag.

- Det var en fin tale. Det er faktisk én av de bedre talene jeg har hørt fra amerikanske presidenter - ikke minst om enkeltmennesker og det moralske ansvaret vi har. Også mener jeg han innfridde på de viktigste sakene som pandemien. Det kommer til å være høyt prioritert fra USA å bekjempe pandemien globalt, og også løftene han ga om klimafinansiering. Selv om det var en liten fotnote om at han måtte snakke med kongressen, sier Solberg til norsk presse etter talen.

Denne uka møter hun andre toppledere under den årlige FN-toppuka. Tidligere år har hun hørt daværende president Donald Trump holde særdeles ukonvensjonelle taler, som da han omtalte Nord-Koreas diktator Kim Jong-un som «Rocket Man» i sin første tale til FNs generalforsamling i september 2017 og truet med «ild og vrede».

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

- Natt og dag

- Hva er den største forskjellen på USA under Joe Biden og under Donald Trump?

- Det er som natt og dag på FN-nivå. Nå har vi en amerikansk administrasjon som faktisk støtter opp om multilaterale løsninger. Som ikke går alene, men faktisk konsulterer med andre. Og som også stiller krav til andre om å delta og bidra. Og som setter klima på dagsorden igjen. Som igjen snakker om menneskerettigheter og kvinners rettigheter på en måte som gjør at USA pusher makt bak kravene mot land som bryter menneskerettighetene. Det er viktig, sa Solberg til Dagbladet før Bidens tale.

Etterpå var hun fortsatt opptatt av at store deler av verden setter pris på de nye tonene fra USA.

Også én likhet

- Du har også hørt Trump tale her tidligere år. Hvordan er dette forskjellig fra Trump?

- Det er hele fokuset på å jobbe sammen med andre land. Det at USA vil lede, men trenger flere med seg. Det er en grunntone. Her snakker man om å løse globale problemer sammen i stedet for at hvert land for seg. Det er en helt annen forståelse av hvordan man skal gjøre internasjonalt arbeid, sier Solberg.

Samtidig mener hun det er én side av amerikansk utenrikspolitikk som ligger fast.

- Det er ingen ulikhet i ønsket om å ivareta amerikanske grunnleggende sikkerhetsinteresser. Det betyr at vi vil se et USA som vil reagere tydelig og kraftig hvis de opplever seg angrepet, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer