- Som om de er fra det tidlige 1900-tallet

Hadia Tajik (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV) reagerer på at Thorhild Widvey ble utelatt fra Rotary-middag fordi hun er kvinne.

- UNDERLIG: Kulturminister Hadia Tajik mener Rotary-klubben og Norske Selskab taper på å ikke inkluderer kvinner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- UNDERLIG: Kulturminister Hadia Tajik mener Rotary-klubben og Norske Selskab taper på å ikke inkluderer kvinner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Slik Norske Selskab praktiserer reglene og måten Rotary-klubben har valgt å håndtere situasjonan, framstår de som om de tilhører det tidlige 1900-tallet. Det er underlig at de har lyst til å stå fram slik i 2013, året da vi feirer hundreårsjubiléet for kvinner stemmerett, sier kulturminister Hadia Tajik (Ap).

- Det er disse mennenes tap, når de ikke vil ha med seg og bryne seg på så dyktige damer som dette er snakk om. De kvinnene som nå har meldt seg ut er dyktige, intelligente og kraftfulle damer, sier hun.

- Må være flaut Høyre-politiker Julie Brodtkorb sier til Dagbladet at hun reagerer med vantro. Brodtkorb og Tajik får følge av likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen.

- Vanskelig å tro at sånt kan forekomme i 2013. Dette må være flaut for Rotary, skriver Thorkildsen i en epost til Dagbladet og legger til:

- Når det gjelder spørsmål om eventuell diskriminering må spørsmål som berører enkeltsaker tas opp med Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Utmeld Det var i november i fjor Gimle Rotary Klubb, som har flere prominente gjester, holdt torskeaften i Norske selskabs lokaler. Tidligere olje- og energiminister Widvey var eneste påmeldte kvinne, av Rotary-klubbens fem kvinnelige medlemmer. Samme dag som middagen fant sted, fikk hun telefon fra et medlem i klubben med beskjed om at kvinner ikke hadde adgang.

Nå har hun meldt seg ut. I solidaritet med henne har også professor og tidligere statssekretær for Høyre, Janne Haaland Matlary, Kate Hansen Bundt og økonomiprofessor Karen Helene Moe meldt seg ut. Eneste gjenværende kvinne er den svenske ambassadøren Ingrid Hjelt af Trolle.

- Skrekkelig lei oss President i klubben, Nils Heyerdahl, sier til Dagbladet i dag at han er skrekkelig lei for det som har skjedd.

- Vi har hatt kvinner med der tidligere, og vedkommende som hadde ansvar for arrangementet var overbevist om at alt var greit. Men den aktuelle dagen visste deg seg at det ikke var adgang for kvinner. Da tok vedkommende kontakt med Torild Widvey og fortalte dette. Jeg ble ikke gjort oppmerksom på dette før jeg kom til lokalet. Da hadde ulykken allerede skjedd. Siden har jeg sendt mine dypeste beklagelser og blomster til Widvey. For vi er skrekkelig lei oss. Dette reflekter ikke Gimle Rotarys holdning til kvinner. Flere kvinnelige medlemmer er en prioritet. Jeg vil gjerne ha de kvinnene som sluttet, tilbake, sier han.

I sitt tilsvar til Dagbladet sier formann i Norske Selskab, Carl Christian Giilhus-Moe at han opplever at menn har behov for å være alene.

NORSKE SELSKAB: Hit, til Norske Selskapbs lokaler i Akersgata, la Gimle Rotary Klubb sin årlige torskemiddag. Der er det imdlertid strenge restriksjoner på kvinnelig tilstedeværelse, noe som førte til at eks-statsråd Thorhild Widvey, nå eks-Rotarymedlem, ble nektet adgang. Foto: Tomm W. Christiansen / Sveinung Uddu Ystad.
NORSKE SELSKAB: Hit, til Norske Selskapbs lokaler i Akersgata, la Gimle Rotary Klubb sin årlige torskemiddag. Der er det imdlertid strenge restriksjoner på kvinnelig tilstedeværelse, noe som førte til at eks-statsråd Thorhild Widvey, nå eks-Rotarymedlem, ble nektet adgang. Foto: Tomm W. Christiansen / Sveinung Uddu Ystad. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer