SPÅR MILJØHELOMVENDING FRA USA: Miljøvernminister Erik Solheim liker det han hører fra Obama.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
SPÅR MILJØHELOMVENDING FRA USA: Miljøvernminister Erik Solheim liker det han hører fra Obama. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .Vis mer

- Som om han har vært medlem av Natur og Ungdom

Erik Solheim om Obamas miljøpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama signaliserer en helomvending i USAs miljøpolitikk, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

- Under besøket i Canada snakket Obama som om han skulle ha vært medlem av Natur og Ungdom hele livet, sier Solheim entusiastisk.

Han er optimist med tanke på hvilken innvirkning en ny retning i USAs miljøpolitikk kan få på årets klimakonferanse i København.

- En avtale i København er umulig dersom ikke USA vil ta en ledende rolle, påpeker Solheim.

Kvikksølvavtale

Fredag ble det også oppnådd enighet i FNs miljøprogram (UNEP) om en bindende kvikksølvavtale. Avtalen kom i stand etter at USA snudde i spørsmålet, og gikk inn for en bindende avtale.

- Dette var helt avgjørende, og viser også at USA har skiftet kurs i miljøpolitikken, sier Solheim.

Fredag reiste han fra årsmøtet i FNs miljøprogram i Kenya med kurs for Antarktis og uformelle klimasamtaler med kolleger fra hele verden, men turen måtte utsettes på grunn av uvær, melder Aftenposten.no.

Ministermøte i Antarktis

Tolv ministre skulle etter planen lande på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis lørdag. Blant dem er minister for planlegging og klima i Kina, Xie Zhenhua, Storbritannias miljøminister Hilary Benn og Brasils miljøminister Carlos Minc Baumfeld. I tillegg kommer nobelprisvinner dr. Rajendra Pachauri, som leder FNs klimapanel.

- Vi er interessert i å få den mest oppdaterte kunnskapen om virkningene av klimaendringene i Antarktis, påpeker Solheim.

Området er etter manges mening det viktigste miljølaboratoriet på kloden. I helgen kommer en norsk-amerikansk polekspedisjon til forskningsstasjonen Troll, med de siste rapportene om klimaendringenes innvirkning på Antarktis.

Det var fredag uvisst om reisen til Antarktis ville la deg gjennomføre i løpet av helgen, men i mellomtida fortsatte klimasamtalene i Cape Town, hvor ministrene var strandet enn så lenge, melder Aftenposten.no.

Uformelle samtaler

- Turen gir oss også en god mulighet til å kunne ha uformelle samtaler, uten dress og slips, men i polarkjeledresser, sier Solheim.

Spesielt håper han å oppnå en god tone med til sine kinesiske og indiske kolleger, før harde forhandlinger i København.

- Det er viktigere for oss å diskutere klimaspørsmålet med Kina og India, enn for eksempel med Sverige og Danmark, som jo som regel allerede er enige med oss i klimapolitikken, påpeker Solheim.

Også amerikanske embetsmenn på høyeste nivå er med på turen.

- Mange amerikanske embetsmenn uttrykker nå en lettelse over å kunne si det de mener i klimadebatten, sier Solheim, som håper å rydde litt grunn før klimaspørsmålene skal avgjøres i København.

NTB

FÅR MILJØROS: USAs president Barck Obama.  Foto: AP/Charles Dharapak/SCANPIX
FÅR MILJØROS: USAs president Barck Obama. Foto: AP/Charles Dharapak/SCANPIX Vis mer