Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Som om han har vært medlem av Natur og Ungdom

Erik Solheim om Obamas miljøpolitikk.

SPÅR MILJØHELOMVENDING FRA USA: Miljøvernminister Erik Solheim liker det han hører fra Obama.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
SPÅR MILJØHELOMVENDING FRA USA: Miljøvernminister Erik Solheim liker det han hører fra Obama. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama signaliserer en helomvending i USAs miljøpolitikk, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

- Under besøket i Canada snakket Obama som om han skulle ha vært medlem av Natur og Ungdom hele livet, sier Solheim entusiastisk.

Han er optimist med tanke på hvilken innvirkning en ny retning i USAs miljøpolitikk kan få på årets klimakonferanse i København.

- En avtale i København er umulig dersom ikke USA vil ta en ledende rolle, påpeker Solheim.

Kvikksølvavtale

Fredag ble det også oppnådd enighet i FNs miljøprogram (UNEP) om en bindende kvikksølvavtale. Avtalen kom i stand etter at USA snudde i spørsmålet, og gikk inn for en bindende avtale.

- Dette var helt avgjørende, og viser også at USA har skiftet kurs i miljøpolitikken, sier Solheim.

Fredag reiste han fra årsmøtet i FNs miljøprogram i Kenya med kurs for Antarktis og uformelle klimasamtaler med kolleger fra hele verden, men turen måtte utsettes på grunn av uvær, melder Aftenposten.no.

Ministermøte i Antarktis

Tolv ministre skulle etter planen lande på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis lørdag. Blant dem er minister for planlegging og klima i Kina, Xie Zhenhua, Storbritannias miljøminister Hilary Benn og Brasils miljøminister Carlos Minc Baumfeld. I tillegg kommer nobelprisvinner dr. Rajendra Pachauri, som leder FNs klimapanel.

- Vi er interessert i å få den mest oppdaterte kunnskapen om virkningene av klimaendringene i Antarktis, påpeker Solheim.

Området er etter manges mening det viktigste miljølaboratoriet på kloden. I helgen kommer en norsk-amerikansk polekspedisjon til forskningsstasjonen Troll, med de siste rapportene om klimaendringenes innvirkning på Antarktis.

Det var fredag uvisst om reisen til Antarktis ville la deg gjennomføre i løpet av helgen, men i mellomtida fortsatte klimasamtalene i Cape Town, hvor ministrene var strandet enn så lenge, melder Aftenposten.no.

Uformelle samtaler

- Turen gir oss også en god mulighet til å kunne ha uformelle samtaler, uten dress og slips, men i polarkjeledresser, sier Solheim.

Spesielt håper han å oppnå en god tone med til sine kinesiske og indiske kolleger, før harde forhandlinger i København.

- Det er viktigere for oss å diskutere klimaspørsmålet med Kina og India, enn for eksempel med Sverige og Danmark, som jo som regel allerede er enige med oss i klimapolitikken, påpeker Solheim.

Også amerikanske embetsmenn på høyeste nivå er med på turen.

- Mange amerikanske embetsmenn uttrykker nå en lettelse over å kunne si det de mener i klimadebatten, sier Solheim, som håper å rydde litt grunn før klimaspørsmålene skal avgjøres i København.

NTB

FÅR MILJØROS: USAs president Barck Obama.  Foto: AP/Charles Dharapak/SCANPIX
FÅR MILJØROS: USAs president Barck Obama. Foto: AP/Charles Dharapak/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling