- Som om han var mistenkt for terror

Hvorfor etterlyse Julian Assange over hele verden når Pentagon følger ham hele tiden, sier hans advokat.

ØNSKER AVHØR: Derfor har statsadvokat Marianne Ny etterlyst Julian Assange. Foto: AFP/Scanpix
ØNSKER AVHØR: Derfor har statsadvokat Marianne Ny etterlyst Julian Assange. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Assange er mistenkt for voldtekt i Enköping i august, for tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enköping og for ett tilfelle av tvang i Stockholm. Ifølge påtalemyndigheten er det skjellig grunn til mistanke i saken.

Assanges britiske advokat Mark Stephens sa tidligere i kveld til Dagbladet at han var svært forbauset over det han har hørt fra svenske myndigheter, og utdyper nå dette.

Assange er etterlyst i hele verden, og politiet har sagt de ikke vet hvor han er. Det finner Stephens svært merkelig.

- Dette er en høyst uvanlig sak. Vi vet at 160 personer fra Pentagon, MI6, MI5 og andre følger ham og hans bevegelser. De vil vel så vidt jeg kan tenke meg vite nøyaktig hvor han er, påpeker Stephens.

Terror Stjerneadvokaten mener svenske myndigheter oppfører seg som om Wikileaks-sjefen er siktet for noe helt annet enn voldtekt.

- Dette virker svært merkelig for en voldtektssak. Dette minner om en terrorsak, sier Stephens.

- I en terrorsak er det vanlig å fengsle folk i full isolasjon, men det er det ikke med den siktelsen som foreligger her, sier han.  

Risikoen for å havne i isolasjon er også årsaken til at Assange ikke vil reise til Sverige.  

- De kan ta kontakt på telefon eller e-post, via videokonferanse, hos Scotland Yard eller på den svenske ambassaden i London, sier Stephens.

Etterlyst Tingretten i Stockholm godtok i går formiddag politiets begjæring om å etterlyse Wikileaks-gründer Julian Assange for voldtekt, seksuell trakassering og ulovlig tvang.

Mark Stephens sier de vil forsøke å anke kjennelsen fra tingretten, og sier detaljene i siktelsen først ble kjent for ham under rettsmøtet torsdag.

Britisk politi sa i kveld at de nå ønsket å finne og arrestere Assange.

- Vi vil ikke gå ut og si at vi er ute etter å arrestere noen slik at den etterlyste får muligheten til å stikke av, sa en talsmann for landets byrå for organisert kriminalitet, SOCA, til Dagbladet.

Ikke mye nytt Informasjonsdirektør Karin Rosander hos den svenske påtalemyndigheten sier hun også har registrert Stephens? uttalelser om stadige forsøk på å komme i kontakt med svensk politi. Hun sier at statsadvokat Marianne Ny likevel ikke har klart å få tak i Assange.

MIDT I STORMEN: Julian Assange, grunnlegger av Wikileaks, nekter å reise til Sverige for å la seg avhøre. Foto: Reuters/Scanpix
MIDT I STORMEN: Julian Assange, grunnlegger av Wikileaks, nekter å reise til Sverige for å la seg avhøre. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Vi har hørt dette, men hun har ikke klart å få i stand et møte med Assange. Derfor har vi nå etterlyst ham, sier Rosander til Dagbladet. 

- Har dere ny informasjon i saken?  

- Etterforskningen har pågått kontinuerlig, men det er ingen revolusjonerende nyheter som kommer. Det som gjenstår er å avhøre Assange.

Nonsens - Så dere har etterlyst ham for å få gjennomført dette avhøret?

- Det har vi.

Rosander avviser påstandene om at Assange vil få en annen behandling enn andre overgrepssiktede.

- Det er ingen forskjell i det hele tatt, slår hun fast.Advokat Claes Borgström, som representerer to kvinner som Assange er mistenkt for å ha utsatt for overgrep sier han har inntrykk av at Assange med vilje forsøker å unngå avhør. — Assange har sagt at det er et komplott fra CIA, hvilket er nonsens. Men om han mener alvor med det, så burde han jo frivillig stille opp til avhør. Assange har vedgått at han har møtt de to kvinnene, men han har ikke villet si noe om møtene utover at det er en «privatsak».

NONSENS: De antatt utnyttede kvinnenes advokat Claes Borgström mener Assanges tidligere påstander om CIA er nonsens. Foto: Dagbladet
NONSENS: De antatt utnyttede kvinnenes advokat Claes Borgström mener Assanges tidligere påstander om CIA er nonsens. Foto: Dagbladet Vis mer