Melania Trump

- Som om hun sitter i fengsel

USAs avtroppende førstedame, Melania Trump, har opptrådt som om hun sitter i fengsel, mener ekspert. Men folk nær henne mener hun likevel fortsetter å være en nær alliert for ektemannen, Donald Trump.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Det går nå an å sette penger hos bettingselskapene på om Melania Trump vil forlate ektemannen når han går av som president 20. januar neste år.

Gjennom presidentperioden er det dukket opp videoer hvor hun ser ut til å forsøke å unngå å holde ham i hånda. Det har fått mange av Trumps kritikere til å spekulere på om hun egentlig også misliker både ektemannen og jobben som førstedame.

- Vakum

Melania Trump har dessuten utvilsomt opptrådt på en langt mer tilbaketrukket måte enn tidligere førstedamer. Michelle Obama gjorde seg for eksempel bemerket for å fremme sunt kosthold og fysisk aktivitet for barn. Den tidligere bibliotekaren Laura Bush jobbet for utdanning. Hillary Clinton jobbet for helsereform.

VALGNATTA: USAs president, Donald Trump, og ektefellen Melania, sammen i Det hvite hus etter valget 3. november. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
VALGNATTA: USAs president, Donald Trump, og ektefellen Melania, sammen i Det hvite hus etter valget 3. november. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer

- Det er oppstått et slags vakuum. Jeg kan ikke komme på noe program eller politikkområde som Melania Trump blir assosiert med, sier professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Dagbladet.

Da Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus i januar 2017, ble Melania og deres felles sønn Barron boende videre i Trump Tower i New York fram til juni samme år.

VEKKER OPPSIKT: De siste dagene har ivrige Twitter-brukere vært overbevist om at USAs president Donald Trump har leid inn en stand-in for Melania Trump. Video: AP Vis mer

Forhandlet med ektemannen

Ifølge boka «The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump» av Washington Post-journalist Mary Jordan brukte førstedama situasjonen til å forhandle fram en bedre økonomisk ordning med ektemannen for seg selv og sønnen.

- Hun ønsket skriftlig bevis for at når det kom til de økonomiske mulighetene og arven, så ville Barron bli behandlet mer som en jevnbyrdig med Trumps tre eldste barn, skriver Jordan.

Etter at hun flyttet til D.C., har hun blant annet jobbet for kampanjen «Be Best», som jobber mot nettmobbing og narkotikamisbruk. Kritikere har påpekt at det er noe ironisk, gitt at ektemannen på Twitter kan være ganske brutal mot sine kritikere.

Oppgitt

I oktober i år avslørte også den tidligere vennen og seniorrådgiveren Stephanie Winston Wolkoff lydopptak av samtaler hun hadde hatt med USAs førstedame. Der gir Melania Trump uttrykk for stor frustrasjon over rollen. Blant annet var hun oppgitt over tida hun måtte bruke på å dekorere Det hvite hus før jul.

- Jeg jobber ræva av meg med julegreier, som du vet. Men hvem faen bryr seg om julegreiene og dekorasjoner? Men jeg må gjøre det, ikke sant, sier Melania Trump i det skjulte opptaket, som blant annet ble offentliggjort av CNN.

I valgkampen holdt hun en tale til støtte for ektemannen under republikanernes landsmøte, men hun drev ellers ingen form for offentlig valgkamp.

- Patetisk figur

- Melania Trump framstår som en ganske patetisk figur. Hun bor i en verden av rikdom, men opptrer som om hun sitter i fengsel. Noe av det er nok et språkproblem. Jeg tror ikke hun føler seg komfortabel med å snakke engelsk, sier Baker til Dagbladet.

Han tror ikke at Trump-ekteparets tid i Det hvite hus vil bli husket særlig positivt av historikerne.

- Disse fire åra har satt det amerikanske politiske systemet under et enormt press. Vi har sett sprekker som de fleste av oss ikke trodde var mulig. Vi har alltid sett på oss selv som et land med et svært levende og solid politisk system som lett kan stå imot de fleste sjokk. Men dette har vært nære på for USA, sier Baker.

- Medskyldig

Til tross for alle konspirasjonsteoriene om at Melania Trump nærmest ønsker å rømme fra Trump etter at presidentperioden er over, kan hun være mer lojal enn mange tror.

- Jeg tror ikke Melania forlater Donald. Hun er en svært medvillig medskyldig i hans planer og tror på det samme som ham. De to fortjener hverandre, sier Trumps tidligere personlige advokat Michael Cohen til Washington Post.

Han var i ti år en lojal medarbeider, men ble siden dømt blant annet for å hjelpe Trump med å betale hysjpenger til pornostjerna Stormy Daniels under valgkampen 2016. Han er nå en svært høylytt kritiker av presidenten.

VEKKER OPPSIKT: Kjolen Melania Trump brukte da hun stemte under presidentvalget, vekker oppsikt. Vis mer

Slår tilbake

Også Melanias tidligere venninne Stephanie Winston Wolkoff er enig.

- Det er en del av showet. Hun har alltid vært stille. Han har alltid vært høylytt. Hun har vært den myke. Han har vært den harde. De spiller på hverandre. Det er en del av forholdet som får det til å fungere, sier hun til Washington Post.

Det hvite hus slår hardt tilbake mot spørsmålet om ekteparet vil gå fra hverandre.

- Spørsmålet er patetisk. Det er nøyaktig derfor folk ikke lenger stoler på mainstream media. Ingen legitime journalister ville spørre om det, sier Melania Trumps stabssjef, Stephanie Grisham, til avisa.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer