Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Som om Liu var til stede

En av Liu Xiaobos nære allierte fra demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i juni 1989, sier til Dagbladet at det var som om fredsprisvinneren selv var til stede i Oslo rådhus i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO RÅDHUS (Dagbladet): - Det var en veldig vakker og verdig seremoni. Jeg har ikke sett Liu Xiaobo siden vi skiltes på Den himmelske freds plass 4. juni 1989, men det var som om han var sammen med oss her idag. Jeg følte hans nærvær, sier Chai Ling til Dagbladet.

Mest ettersøkt
Hun var den mest ettersøkte av demokratiforkjempernes ledere i Beijing i 1989. Myndighetenes jakt på henne var en daglig føljetong i vestlige medier. Men etter en måned på flukt kom hun seg til Hong Kong, og derfra videre til Frankrike. Nå bor hun i USA.
- Stor takk til Nobelkomiteen for en strålende seremoni, sier  Chai.
Om den dramatiske dagen 4. juni i 1989, da kommunistpartiet satte militæret inn mot de demonstrerende studentene, sier Chai dette til Dagbladet.
- Liu og jeg ga hverandre en varm klem da vi forlot hverandre. Ingen av oss visste hva framtida ville bringe oss. Men jeg husker at Lui sa at han først skjønte hva vi virkelig hadde vært med på da det var over, sier Chai.
Hun sier at Liu var rolig og balansert da soldetene kom og trolig flere tusen demonstranter ble drept.
- Han forsøkte å berolige demonstrantene, sier Chai.

Invitasjon til fred
Chai Ling sier at hun håper at kinesiske myndigheter vil ta fredsprissermonien som en invitasjon til fred og forsoning. I hvert fall etter en tid. Hun tror måten Nobelseremonien ble gjennomført på er en stor utfordring for kinesiske myndigheter, nettopp på grunn av det hun kaller de verdige rammene.
-Det er mye sinne i nasjonen Kina. Lederne er redde og vet ikke hvordan de skal få fred og dialog med sitt eget folk. Beskjeden fra denne Nobelseremonien til de kinesiske ledrne er denne, sier Chai.
- Frihet til Liu Xiaobo. Frihet til folket. Og frihet til dere selv, sier Chai Ling til Dagbladet.

Verdig Både de kinesiske gjestene og den norske politiske eliten var samstemte i at årets Nobelseremoni var en verdig og vakker begivenhet, selv om nobelprisvinneren ikke selv var til stede. Direktøren ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Jan Egeland, var en av flere som la vekt på at Jagland ikke holdt en tale som var rettet mot Kina. Snarere var talen en innbydelse til en dialog med Kina.

Da Jagland sa at den offisielle kinesiske reaksjonen viste hvor rettferdig og nødvendig fredsprisen til Liu Xiaobo var, reiste tilhørerne seg, og ble stående, i det som godt kan ha vært tidenes lengste Nobelpris-applaus. Beskjeden var en kraftig støtte til en fredsprisvinner som selv ikke fikk være med på sin egen fest.

FØLTE HANS NÆRVÆR:  
Chai Ling sto skulder ved skulder med Liu Xiaobo på Den himmelske freds plass. Siden har hun ikke sett ham. Her sammen med Nancy Pelosi i Oslo i dag. Foto: Scanpix
FØLTE HANS NÆRVÆR: Chai Ling sto skulder ved skulder med Liu Xiaobo på Den himmelske freds plass. Siden har hun ikke sett ham. Her sammen med Nancy Pelosi i Oslo i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!