- Som om noen slapp en «regnbombe» ned fra himmelen

Bonde filmet sjeldent værfenomen i Queensland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En bonde filmet søndag et sjeldent syn sørvest i Queensland, Australia.

Ut av det blå falt en «regnbombe» ned fra en sky i nærheten av hvor han sto.

- Varte i to minutter - Jeg var ute på jordet med traktoren da jeg plutselig la merke til noe rart i det fjerne. Det var som om noen slapp en «regnbombe» ned fra himmelen, sier bonden Peter Thompson til ABC News.

Han tok så om mobilen sin og begynte å filme.

Se video øverst i saken.

- Da det begynte så det ut som at bunnen på skyen kollapset. Det varte i rundt to minutter.

- Et mikroutbrudd Bureau of Meteorology er et statlig selskap som har ansvar for værtjenester i og rundt Australia. De mener fenomenet er en type fallvind kalt mikroutbrudd.

- Begrepet brukes til å beskrive en fallvind av usedvanlig høy hastighet. Den varer vanligvis i fem til femten minutter og kan føre til store skader på bakken under. De fleste fallvinder har en utstrekning som er mindre enn 4 km i diameter på bakken, skriver selskapet på sin hjemmeside.

I videoen ser man et såkalt vått mikroutbrudd, som oppstår i forbindelse med kraftig regn. Ofte når regnet og fallvinden bakken med en slik kraft at de sprer seg utover og oppover og danner en spesiell krøllformasjon.

De kan også oppstå ved at den kraftige jetstrømen blir bøyd ned mot bakken i tordenvær.

VÅTT MIKROUTBRUDD: I et vått mikroutbrudd er det kraftige vertikale bevegelser. Når det begynner å falle nedbør ut av en bygesky, kan dette medføre at de nedadgående luftstrømmene når helt ned til bakken og brer seg ut horisontalt. Foto: Bureau of Meteorology
VÅTT MIKROUTBRUDD: I et vått mikroutbrudd er det kraftige vertikale bevegelser. Når det begynner å falle nedbør ut av en bygesky, kan dette medføre at de nedadgående luftstrømmene når helt ned til bakken og brer seg ut horisontalt. Foto: Bureau of Meteorology Vis mer