- Som om Oslo og Trondheim skulle kriget mot hverandre

Etiopia-ekspert: - Fredsprisvinneren minner om Gorbatsjov.

FREDSAVTALEN: Etiopias statsminister Abiy Ahmed (med solbriller) og Eritreas president Isaias Afwerki undertegner fredsavtalen i Eritreas hovedstad Asmara, 8. juli 2018, og blir venner igjen. Video: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Etiopia-ekspert Svein Einar Ege, hva sier du om Nobels fredspris til Abiy Ahmed?

- Abiy mener dere? Det er det han heter i hjemlandet. Fornavn er navneskikken der. Ahmed er navnet til faren. Det brukes som etternavn utad i verden som en slags vestlig standard.

Førsteamanuensis i afrikanske studier, Svein Einar Ege, ved NTNU går rett til svaret da har forsikret seg om at er rett mann Dagbladet spør om. Han var opptatt med noe annet da kunngjøringen kom.

- Det er veldig fortjent. Det er nærmest naturstridig at to grupper av samme folkeslag som i Etiopia og Eritrea har vært i blodig krig så lenge.

- Som om Norge og Sverige skulle vært i krig nå, for eksempel?

SOM KRIG OSLO - TRONDHEIM: førsteamanuensis Svein Einar Ege drar paralleller til Etiopia-Eritrea-krigen. Foto: Ingunn Iversen, NTNU.
SOM KRIG OSLO - TRONDHEIM: førsteamanuensis Svein Einar Ege drar paralleller til Etiopia-Eritrea-krigen. Foto: Ingunn Iversen, NTNU. Vis mer

- Tettere enn det, mer som om Trondheim og Oslo skulle vært i mangeårig krig.

- Hadde du trodd Etiopias nye statsminister ville få fredsprisen i år?

- Jeg har ikke grublet så mye over det. Jeg ville nok heller trodd at Nobelkomiteen hadde ventet til neste år. Det er stort det han har fått til med fredsavtalen med Eritrea. Og det er helt fantastisk det han har satt i gang med en åpning av demokratiet i Etiopia i mer vestlig retning. Men det har også åpnet for konflikter. Pr. nå er det ikke sikkert det blir noe valg en gang i Etiopia neste år som planlagt.

KRONPRINSPARET: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Etiopia i 2017. Video: AP. Vis mer

- Som Gorbatsjov

- Kan du sammenlikne han med en annen statsleder, som gjør det lettere for et ukjent publikum å forstå fredsprisvinnerens posisjon i hjemlandet?

- Mikhail Gorbatsjov, kanskje, og hans rolle med glasnost og åpenhet etter at Berlinmuren og Sovjetunionen falt, sier Ege, og minner om styreformene i de to nabolandene:

- Eritrea er kjent for å ha et av klodens verste, sentraldirigerte regimer, som Nord-Korea og Saudi-Arabia. Etiopia har det jeg vil kalle en autoritær styreform, med kontrollerte valg. Det er rundt 70 ulike etniske grupper i landet. Mer åpenhet har også gjenåpnet gamle konflikter grupper imellom. Det går nok flere hundre år før det er full fred i Etiopia, slik vi bruker begrepet.

GLASNOST: Russlands president Mikhail Gorbatsjov besøker USA-kollega Ronald Regan i Det hvite hus i Washington D.C. 8. desember 1987. Gorbatsjov er nå 88 år gammel. Reagan døde i 2004, 93 år gammel. Arkivfoto: Mike Sargent, AFP/NTB Scanpix.
GLASNOST: Russlands president Mikhail Gorbatsjov besøker USA-kollega Ronald Regan i Det hvite hus i Washington D.C. 8. desember 1987. Gorbatsjov er nå 88 år gammel. Reagan døde i 2004, 93 år gammel. Arkivfoto: Mike Sargent, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Førsteamanuensis Ege har vært engasjert i mange forskningsprosjekter i og om Etiopia i flere tiår. Han har vært i landet de aller fleste åra siden 1988, seinest i februar i år.

Kina, jernbane og veier

Etiopia var lenge et av verdens tre-fire fattigste land, ofte i sammenlikning med Mosambik og Afghanistan. Fra rundt år 2000 startet en veldig økonomisk utvikling i landbruk og industri.

- Det er ikke lett å peke på helt konkrete årsaker til at veksten startet da. Men det er klart at kraftig utbygging av infrastrukturen, som jernbane og veier, har betydd mye. Kina har vært sentrale der som mange andre steder i Afrika.

Etiopia er på vei opp, Eritrea har stagnert.

Noen andre nøkkelfakta: Etiopia har 105 millioner innbyggere (2017-tall), naboen Eritrea bare 6 millioner (anslått folketall 2018).

Religion Eritrea: i hovedsak koptisk kristne i høylandet og sunnimuslimer i lavere områder. Etiopia: samme som Eritrea i nordlige områder, mer sammensatt i sør.

Så bakgrunnen for nabokrigen, i kortversjon for dummies:

Italias kolonidrømmer

Det startet med Italias forsøk på å bli kolonimakt i Afrika på slutten av 1880-tallet, nærmeste bestemt Etiopia inkludert provinsen Eritrea.

I 1895 gikk italienerne på militært nederlag, men fikk likevel «oppholdstillatelse» og en status i Eritrea-regionen. De ulike erfaringene la grunnlag for bitter konflikt. Etiopia ble aldri kolonisert.

1941: Italia var militær taper i annen verdenskrig. Etter krigen: flere FN-organer vurderte hva som skulle bli status for Eritrea (i tillegg til Libya og Somalia i Afrika).

Tidlig på 1960-tallet kom første fasit: Eritrea forblir en provins i Etiopia.

Egen stat

1993: Eritrea bryter ut som egen stat, bare to år etter at motstandsbevegelser fra samme tigrinja-folket både i Eritrea og nåværende Etiopia sammen hadde nedkjempet regimet i Etiopia.

Etter noen år med samarbeid brøt det ut en blodig nabokrig, bl.a. på grunn av uklare grenser. Det ble våpenstillstand i 2000, men ikke fred før Abiy i 2018 erklærte at Etiopia aksepterer konklusjonen til grensekommisjonen fra 2002.

Fredsprisvinneren (46) framforhandlet tidligere en avtale mellom de stridende partene i Sør-Sudan.

I juni 2018 ble han den første etiopiske lederen til å besøke Eritrea på over to tiår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer