BLIR IKKE HØRT: Pressesekretær Petr Svirin ved Russlands ambassade i Oslo sier han flere ganger har ringt norske medier for å rette på skeivheter i dekningen av krisen i Ukraina. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
BLIR IKKE HØRT: Pressesekretær Petr Svirin ved Russlands ambassade i Oslo sier han flere ganger har ringt norske medier for å rette på skeivheter i dekningen av krisen i Ukraina. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Som om spetznaz-soldater ville tatt selfies og lagt dem ut på internett

Russlands ambassade ber norske medier grave litt dypere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er plenty med spekulasjoner der ute. Jeg har allerede måttet ringe flere norske medier og be dem være mer presise, sier førstesekretær Petr Svirin ved Russlands ambassade i Oslo til Dagbladet.

Svirin, som også er pressesekretær ved ambassaden, følger utviklingen i Ukraina og den norske mediedekningen av denne tett.

- Det er vanskelig å påvirke massemedia i Norge. Ringer jeg for å rette på feil, blir jeg ofte avvist med henvisning om at NTB har skrevet det. Og da kan det ikke være feil, sier han.

Den russiske diplomaten innrømmer at konflikten er full av propaganda, men mener mediene enkelt vil finne fakta om de går litt grundigere til verks.

- Mye av det som kommer ut er overflatisk. Russiske medier, som kanalen Russia24, er mer nøktern og presis enn det som for tiden kommer fra vestlig side, sier han.

- Spesialsoldater tar ikke selfies En av de mest sentrale spekulasjonene er om det er russiske spesialstyrker blant de væpnede prorussiske gruppene som opererer i Øst-Ukraina for øyeblikket. Dagbladet har hatt flere saker om en av gruppene, de såkalte «grønne mennene», som ukrainske myndigheter mener å ha bildebevis på at er russiske spesialsoldater.

Dagbladet kunne mandag avsløre at bildene ikke viser det ukrainske myndigheter hevder, og i går innrømmet ukrainske myndigheter overfor Dagbladet at de ikke har sjekket autentiteten på bildene før de ble levert som bevis til blant andre OSSE, FN og USA.

Også den russiske ambassaden i Oslo har studert bildene, og er glade for at flere viser sin skepsis til påstandene som kommer.

- Alle som prøver å gå litt i dybden vil oppdage at det ikke er sant. Hvis dette virkelig var russiske spesialsoldater, har jeg vanskelig for å tro at de ville ta bilder av seg selv og legge de ut på internett. Spetznaz tar ikke selfies, sier Petr Svirin.

- Jeg har også sett på bildene av den skjeggete mannen. Man ser jo at det ikke er samme mann. Spetznaz-soldaten som er avbildet i Georgia i 2008 tilhører mest sannsynlig bataljon Vostok, som betyr øst. Fyren er fra Tsjetsjenia, og har ingenting med Ukraina å gjøre, sier Svirin.

Nyhetsmagasinet Time har forøvrig møtt den skjeggete mannen i Ukraina, som avkrefter at han er russisk soldat. Tvert om er han etterlyst for drapstrusler og på rømmen fra Russland.

- Ingen russiske soldater Førstesekretæren står fast på at det ikke er russiske soldater i Øst-Ukraina.

- Det har president Putin presisert, sier han.

- Men han innrømmet jo i etterkant at det var russiske soldater på Krim?

TAR IKKE SELFIES: Svirin gjør det klart at hvis det fantes russiske elitesoldater i Ukraina, ville de neppe ha latt seg avfotografere og lagt bildene ut på internett. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TAR IKKE SELFIES: Svirin gjør det klart at hvis det fantes russiske elitesoldater i Ukraina, ville de neppe ha latt seg avfotografere og lagt bildene ut på internett. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det er heller ikke presist. President Putin har aldri sagt de ikke var der. Selv om det fremstilles slik i vestlige medier. Allerede før krisen var det 16 000 russiske soldater på Krim i forbindelse med den russiske svartehavsflåten. Omstendighetene på Krim er annerledes enn i Øst-Ukraina. Avtalen vi hadde med Ukraina tillot opp til 25 000 mannskaper på Krim, sier Svirin til Dagbladet.

- Ikke separatister Ifølge Svirin er det altså ikke Russland som står bak de væpnede gruppene som har overtatt politistasjoner, rådhus og militære kjøretøy rundt om i Øst-Ukraina. Mer eller mindre uniformerte menn utstyrt med automatvåpen, granatkastere og panservogner, preger strømmen av bilder derfra. Det bygges barrikader og skytterstillinger.

- Det ser ganske skremmende ut?

- Skremmende? Kanskje for dere i Norge og Vesten. Jeg sier ikke at dette er fredfulle demonstranter. Men de har heller aldri hevdet det. Det er folk som er redde for at ekstremister i Vest-Ukraina skaffer seg våpen og angriper dem. Derfor fremstår de som en væpnet opposisjon. Men de er ikke separatister, sier Svirin.

- Hva mener du?

- I Norge kalles de separatister. Men da har man ikke forstått hva de spør om. De vil verken løsrive seg eller være en del av Russland. Tvert om ønsker de å være en del av Ukraina. De ønsker bare mer selvstyre, og å få ta del i den politiske prosessen i Kiev, svarer han.

- Istedenfor blir de kalt terrorister, og møtt med tunge våpen. Ukraina flytter nå artilleri til området. Skal de bruke det på sitt eget folk, spør han.

- Ingen russisk innblanding Diplomaten står fast på at det som nå skjer i Ukraina, skjer uten russisk innblanding. Og retter en pekefinger mot Norge og andre vestlige land når snakkes om innblanding.

- Fra første stund i november sa president Putin at vi ikke vil blande oss inn i Ukrainas interne anliggende. Dette må de løse selv. Og det har vi holdt, sier han.

- Så kan man jo se hvor mange vestlige politikere som har blandet seg. Den lista har blitt veldig lang. Selv Børge Brende har gjestet Maidan. Men ikke en eneste russisk politiker, sier Svirin.

SKJEGGETE Mannen med skjegg har blitt midtpunktet for spekulasjoner den siste uken. Den russiske ambassaden i Oslo mener alle som prøver å gå litt i dybden vil oppdage at det ikke er sant at russiske soldater opererer i Øst-Ukraina.
SKJEGGETE Mannen med skjegg har blitt midtpunktet for spekulasjoner den siste uken. Den russiske ambassaden i Oslo mener alle som prøver å gå litt i dybden vil oppdage at det ikke er sant at russiske soldater opererer i Øst-Ukraina. Vis mer