- Som politimester tar jeg ansvaret

Politimester Bjørn Vandvik har bestemt seg for å droppe og jage tyver og småbedragere i sommer.

NEDPRIORITERER HVERDAGSKRIMINALITETEN: Politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt har bestemt å nedprioritere de mindre sakene og heller fokusere på de tunge og mer alvorlige forbrytelsene i politidistriktet. Ifølge direktivet skal lommetyverier og annen mindre kriminalitet sendes til henleggelse uten etterforskning. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
NEDPRIORITERER HVERDAGSKRIMINALITETEN: Politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt har bestemt å nedprioritere de mindre sakene og heller fokusere på de tunge og mer alvorlige forbrytelsene i politidistriktet. Ifølge direktivet skal lommetyverier og annen mindre kriminalitet sendes til henleggelse uten etterforskning. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Som politimester tar jeg ansvar for situasjonen vi er i nå og kanskje har vi ikke vært gode nok, sier politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt til Dagbladet.

1. juli sendte han ut et intern direktiv der han beordret stans av etterforskning av typiske hverdagskriminelle saker i politidistriktet. Innbrudd, underslag, tyveri, grovt tyveri, biltyveri, bedrageri, grovt bedrageri, skadeverk, heleri, naskeri, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, kjøp av mindre mengder narkotika, slagsmål og andre forstyrrelser av ro og orden, bæring av kniv på offentlig sted og offentlig urinering skal henlegges umiddelbart med mindre det er innbrudd i bolig, vinning over 100 000 kroner, kriminalitet begått av gjengangere eller ungdomskriminalitet. I stedet skal de tunge og mer alvorlige sakene prioriteres.

60 saker Vandvik, som i går avbrøt sommerferien, mener direktivet er nødvendig for at de skal komme ájour med de tyngre sakene.

- Dette gjøres først og fremst av hensyn til de fornærmede i de mest alvorlig sakene vi har. Vi har kommet på etterskudd og gjør nå et midlertidig grep. Mange av tjenestefolkene opplever nok dette som frustrerende, spesielt de som møter innbyggerne og må forklare prioriteringene, vi ønsker jo å håndtere alt som berører publikum. Andre igjen vil nå få mer ro til å etterforske. Vi håper publikum viser forståelse for dette, sier Vandvik.Sommervikarierende politimester Mona Hertzenberg opplyser at de fra helga mottok cirka 60 anmeldelser som, ifølge dirketivet, skal henlegges. I går ble Riksadvokaten oppmerksom på den spesielle ordren og vurderer nå å gripe inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer