- Som politimester tar jeg ansvaret

Politimester Bjørn Vandvik har bestemt seg for å droppe og jage tyver og småbedragere i sommer.

NEDPRIORITERER HVERDAGSKRIMINALITETEN: Politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt har bestemt å nedprioritere de mindre sakene og heller fokusere på de tunge og mer alvorlige forbrytelsene i politidistriktet. Ifølge direktivet skal lommetyverier og annen mindre kriminalitet sendes til henleggelse uten etterforskning. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
NEDPRIORITERER HVERDAGSKRIMINALITETEN: Politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt har bestemt å nedprioritere de mindre sakene og heller fokusere på de tunge og mer alvorlige forbrytelsene i politidistriktet. Ifølge direktivet skal lommetyverier og annen mindre kriminalitet sendes til henleggelse uten etterforskning. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Som politimester tar jeg ansvar for situasjonen vi er i nå og kanskje har vi ikke vært gode nok, sier politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt til Dagbladet.

1. juli sendte han ut et intern direktiv der han beordret stans av etterforskning av typiske hverdagskriminelle saker i politidistriktet. Innbrudd, underslag, tyveri, grovt tyveri, biltyveri, bedrageri, grovt bedrageri, skadeverk, heleri, naskeri, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, kjøp av mindre mengder narkotika, slagsmål og andre forstyrrelser av ro og orden, bæring av kniv på offentlig sted og offentlig urinering skal henlegges umiddelbart med mindre det er innbrudd i bolig, vinning over 100 000 kroner, kriminalitet begått av gjengangere eller ungdomskriminalitet. I stedet skal de tunge og mer alvorlige sakene prioriteres.

60 saker Vandvik, som i går avbrøt sommerferien, mener direktivet er nødvendig for at de skal komme ájour med de tyngre sakene.

- Dette gjøres først og fremst av hensyn til de fornærmede i de mest alvorlig sakene vi har. Vi har kommet på etterskudd og gjør nå et midlertidig grep. Mange av tjenestefolkene opplever nok dette som frustrerende, spesielt de som møter innbyggerne og må forklare prioriteringene, vi ønsker jo å håndtere alt som berører publikum. Andre igjen vil nå få mer ro til å etterforske. Vi håper publikum viser forståelse for dette, sier Vandvik.

Sommervikarierende politimester Mona Hertzenberg opplyser at de fra helga mottok cirka 60 anmeldelser som, ifølge dirketivet, skal henlegges. I går ble Riksadvokaten oppmerksom på den spesielle ordren og vurderer nå å gripe inn.

- Riksadvokaten ber Oslo statsadvokatembete om en uttalelse fra Romerike politidistrikt. Når det kommer vil vi vurdere om det skal gripes inn, sier førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet til Dagbladet.

- Dramatisk Oslo statsadvokatembete kaller henleggelsesdirektivet for dramatisk.

- De retningslinjene som er gitt er dramatiske. Det er en underliggende situasjon som har ført til dette. Vi ser slike direktiv dukke opp 
nå og da, sier fungerende embetsleder Eirik Førde hos Oslo statsadvokatembeter.

Vandvik sier de er i en god dialog med statsadvokaten.

- Er det noe som må justeres, vil vi forholde oss til det, sier Vandvik.

Tillater ikke «ville vesten» Det er en prekær mangel på jurist- og etterforskningskapasitet som har ført til omprioriteringen. Frps Ulf Leirstein i justiskomiteen omtalte i Dagbladet i går direktivet som «uakseptabelt» og som det rene «ville vesten».

Senterpartiets representant i justiskomiteen, Jenny Klinge, krever at regjeringen nå forbereder strakstiltak. Politimesterne sier de forstår at det kommer reaksjoner, men vil ikke tillate lovløse tilstander.

- Det skal ikke bli slike tilstander. Ser vi at det eskalerer vil vi revurdere prioriteringen igjen, sier Vandvik, som sier sommermånedene tradisjonelt er roligere enn ellers i året hos dem.

Heller ikke Hertzenberg tillater noe krim-bonanza i Romeriks-gatene i sommer.

- Dette er ingen ønsket situasjon. I øyeblikket leverer vi ikke en god nok tjeneste til befolkningen, sier Hertzenberg

TILLATER IKKE «VILLE VESTEN»: Selv om mindre kriminalitet nå i utgangspunktet skal henlegges umiddelbart er det ikke slik at politiet gir de kriminelle fri forbryterbane i Romerike politidistrikt. Fotomontasje: Dagbladet
TILLATER IKKE «VILLE VESTEN»: Selv om mindre kriminalitet nå i utgangspunktet skal henlegges umiddelbart er det ikke slik at politiet gir de kriminelle fri forbryterbane i Romerike politidistrikt. Fotomontasje: Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer