Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Som skinnfeller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen får det meste av sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett igjennom i Stortinget. Riktignok har opposisjonen flyttet på 1,5 milliarder kroner på regjeringens opprinnelige budsjettforslag. Opposisjonen har blant annet sørget for mer til pensjonister, sjøfolk og bostøttetrengende. Men med vekslende flertall har regjeringen maktet å holde budsjettbalansen noenlunde innenfor de rammene den mener er nødvendig. Ingen trodde for alvor at striden skulle utvikle seg til en regjeringskrise nå, selv om det ene opposisjonspartiet etter det andre har føket opp som løver i vårhalvåret. Det gjorde i og for seg også statsminister Kjell Magne Bondevik da han åpent truet med kabinettsspørsmål. Eller var han løvetemmer?
  • Det ble tidlig klart at det var flertall på Stortinget for å holde seg innenfor ansvarlige økonomiske rammer. Dessuten visste alle parter i spillet at regjeringen ved denne vårlige revisjonen av budsjettet ikke trenger at et flertall på Stortinget står bak hele budsjettet. I motsetning til ved den ordinære budsjettbehandlingen kan regjeringen kjøre slalåm, det vil si få støtte fra Frp i noen saker og fra SV og Ap i andre. Summen av dette ble i går presentert på en pressekonferanse. Budsjettsprekk på 800 millioner kroner er ikke nok til å få Bondevik til å bruke pisken.
  • Dermed går vi mot en rolig og udramatisk debatt neste fredag. De politiske konkurrenter har bekvemt lagt seg ned som skinnfeller. Hovedårsaken er at det ikke er noen som har lyst eller evne til å overta regjeringsmakten. Kristelig Folkeparti er ikke tilstrekkelig mørbanket til å ville si fra seg regjeringsdeltakelsen på Høyres nåde. Arbeiderpartiet er realistisk nok til ikke å ønske seg inn i regjeringskontorene uten et avklart flertall bak seg i Stortinget. Og Frp har tid til å vente. Det betyr ikke at regjeringen sitter trygt. Man har foreløpig bare feiet striden under teppet. Når regjeringen til høsten legger fram budsjettet for 2004, kommer motsetningene og markeringsbehovet opp igjen, og da ventelig med full tyngde.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media