FRI MANN:  I fjor gjestet Sture Bergwall Skup-konferansen hvor hundrevis av journalister var samlet. Bergwall ble klappet inn på Skup i sitt første offentlige møte etter at han ble sluppet fri fra tvangspykiatrisk. 
Foto: John T. Pedersen
FRI MANN: I fjor gjestet Sture Bergwall Skup-konferansen hvor hundrevis av journalister var samlet. Bergwall ble klappet inn på Skup i sitt første offentlige møte etter at han ble sluppet fri fra tvangspykiatrisk. Foto: John T. PedersenVis mer

Som «Thomas Quick» tok han 39 drap på sine skuldre. I dag er han endelig en helt fri mann

Sykehuset fikk medhold i at all behandling av Sture Bergwall skal opphøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Sture Bergwall, tidligere kjent som seriemorderen Thomas Quick, ble underlagt tvungent psykisk helsevern allerede i 1991. Etter terapi på Säters sykehus tilsto Bergwall i alt 39 drap, tilståelser som senere viste seg å være falske.

Allerede for et år siden kunne Bergwall forlate sykehuset. Det tvungne psykiske helsevernet fortsatte i åpen form, og han har jevnlig måttet avgi blodprøver.

Nå har Säter sykehus begjært at behandlingen av Sture Bergwall skal opphøre endelig og fullstendig, skriver svenske HD, noe sykehuset i dag fikk gehør for av forvaltningsretten i Falun.

- Frihet til å leve - Alt annet ville være rart. Følelsesmessig kommer det til å innebære en frihet til å leve som et hvilket som helst annet menneske, sier Sture Bergwalls ti år eldre bror, Sten-Ove Bergwall.

Broren sier den tidligere pasienten ikke er til å kjenne igjen fra den tida han var på narkotiske stoffer og begikk kriminalitet.

- I dag er han den samme som han var da han vokste opp, sier Sten-Ove Bergwall.

Sture Bergwall jobber nå med sin selvbiografi. Broren tror at han kommer til å bli mer synlig i offentligheten igjen når boka er ferdig, og at Sture Bergwall kanskje vil sitte og signere bøker som en hvilken som helst annen forfatter.

- Quick er død - Thomas Quick er død. Død og begravet. Han var en fiktiv figur, uttalte Sture Bergwall på journalistkonferansen Skup i Tønsberg i fjor.

I åra 1994 til 2000 ble han dømt for til sammen åtte drap, blant dem på norske Therese Johannessen i juli 1988, Trine Jensen i august 1981 og Gry Storvik i juni 1985.

Bergwall trakk alle tilståelsene i 2008 og ble senere frikjent i alle sakene. Dermed ble også de tre norske drapene stående som uoppklarte, med ukjent gjerningsmann.

På Skup-konferansen i fjor ble Bergwall spurt av programleder Svein Tore Bergestuen om hvorfor han fant opp drap og en grusom barndom der han og brødrene hans skal ha spist et dødt foster på ordre fra sin foreldre.

Fikk narkotika - De skapte en forventning om at hvis jeg sa at jeg hadde drept et menneske, måtte jeg ha tatt livet av noen som liten, i min barndom også, sier han.

- Hvorfor fortalte du om dette som aldri fantes?

- Det var en forventning om at jeg skulle fortelle det. Det ga oppmerksmhet og narkotika.

- Hvorfor fant du opp norske ofre?

- Det var forventa av meg. At jeg skal ha begått drap etter drap etter drap. Det fantes ikke flere uoppklarte drap å erkjenne i Sverige, så jeg måtte til Norge. Jeg fikk tips fra en journalist som sendte meg aviser.