Kevin McCarthy

Som Titanic: - På jakt etter kvinneklær

Republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, skal ikke ha lyttet da han ble advart om at alle de usanne republikanske påstandene om valgfusk ville føre til vold 6. januar. Nå sammenliknes situasjonen i partiet med Titanic.

ALLIERTE: USAs tidligere president, Donald Trump, får støtte fra republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy. Foto: AP Photo/Alex Brandon
ALLIERTE: USAs tidligere president, Donald Trump, får støtte fra republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den republikanske kongressrepresentanten, Liz Cheney, er i ferd med å bli skjøvet ut i kulda fordi hun nekter å støtte opp om Donald Trumps løgn om omfattende valgfusk. Det skjer trolig onsdag. Cheney er i dag nummer tre i ledelsen hos republikanerne i representantenes hus.

Helt siden nederlaget i presidentvalget i november i fjor, har daværende president, Donald Trump, fortsatt å komme med den usanne påstanden om at valget ble stjålet fra ham. 6. januar stormet tilhengerne hans Kongressen i et dødelig forsøk på å få omgjort valgresultatet.

Mandag forteller en annen republikansk kongressrepresentant og Trump-kritiker, Adam Kinzinger, at han forsøkte å advare partiets leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy i dagene før 6. januar.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

- Advarte

- Noen dager før 6. januar hadde republikanerne en telefonkonferanse. Jeg sa til Kevin at ordene hans og partiets handlinger ville føre til vold 6. januar. Kevin svarte avvisende med «ok Adam, neste spørsmål». Og vi fikk vold, skriver Kinzinger på Twitter.

Fem personer døde under de kaotiske scenene i og rundt den amerikanske kongressbygningen etter at daværende president, Donald Trump, hadde bedt tilhengerne sine om å marsjere dit og «slåss som helvete» i et forsøk på å få omgjort valgresultatet.

Mandag fortalte også Kinzinger at han vurderte å starte en prosess for å få stemt McCarthy ut av lederrollen etter angrepet på Kongressen.

- Jeg anser ham ikke for å snakk på vegne av det republikanske partiet lenger, sier Kinzinger til Bloomberg News.

Men han skal ha droppet ideen for å fokusere på riksrettssaken mot Trump for å ha hisset opp tilhengerne sine til angrepet.

Ti republikanere i representantenes hus - deriblant Kinzinger - stemte sammen med Demokratene for å stille Trump for riksrett. I senatet stemte sju republikanere sammen med Demokratene for å dømme ham.

Kinzinger har vært en av Cheneys få republikanske forsvarere i Kongressen.

- Partiet vil bli kvitt Liz Cheney fordi de heller vil late som konspirasjonen er ekte eller å la være å konfrontere den i stedet for å redde partiet og landet på lang sikt, sier Kinzinger til CBS News.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

- Som Titanic

Han sammenlikner situasjonen med Titanic.

- Vi synker sakte. Vi har et orkester på dekk, som forteller alle at alt er bra, og imens løper Donald Trump rundt på jakt etter kvinneklær slik at han kan komme først i livbåten. Det er bare noen få av oss som sier: «Folkens, dette er ikke bra, ikke bare for partiets framtid, men det er ikke bra for framtida til landet», sier Kinzinger.

Trump har bevart et hardt grep om det republikanske partiet. De politikerne som ikke støtter opp om de usanne påstandene hans om at valget ble stjålet fra ham, risikerer å bli skjøvet ut i kulda.

I stedet ønsker både Trump, McCarthy og andre sentrale republikanere å erstatte Cheney med Elise Stefanik - en republikansk kongressrepresentant fra New York.

- Republikanerne i Representantenes hus har en massiv mulighet til å oppgradere denne uka fra krigshisseren Liz Cheney, til en talentfull kommunikator, Elise Stefanik, skriver Trump i en uttalelse mandag.

Mandag kom også en ny rapport som viser at mange folkevalgte i USA får trusler og er bekymret for sin egen sikkerhet etter angrepet mot Kongressen, skriver The Guardian.

Ifølge politiet i Kongressen har det vært en økning på 107 prosent i antallet trusler mot kongressmedlemmer sammenliknet med 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer