Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Som vanlig snakker vi om krig. Men nå om drepte eller sårede vi kjenner.

Beograd, 21. april

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har jeg lært mye logikk og folkerett.

Nato vil ikke sende bakkestyrker til Jugoslavia og ikke innføre blokade av Jugoslavias havner uten vedtak fra Sikkerhetsrådet, for det betyr angrep på en suveren stat. Derfor må Nato intensivere bombinga. Krig er det bare når den erklæres. Nato har ikke erklært krig. Altså er bombing ikke krig.

Nato vil heller ikke innføre nye kategorier av mål, for eksempel matvarefabrikker, bare utvide eksisterende mållister. Forleden dag støvsugerfabrikken, i går natt kunstgjødselproduksjonen i Pancevo, i kveld mur- og taksteinlager i Nis. Folk må arbeide, bo og spise, folk kan bli soldater, altså er alt dette militære mål.

Per Degn er en hane, løytnanten har ansatt Erasmus Montanus som sakkyndig.

På fakultetet forkynner en av de vakthavende patrioter at serbere i utlandet protesterer mot krigen. Det er ellers stort sett de samme serbere som forlot landet fordi de ikke holdt ut å være her. Mens de protesterte her mot de politiske forhold, kalte han dem for forrædere.

På fakultetet skal vi så smått begynne å undervise i små grupper. Som vanlig snakker vi om krig. Men nå alt oftere om drepte eller sårede man kjenner. Og det som er ødelagt. Der det ikke finnes kjemisk industri, er frykten størst for clusterbomber.

På veien hjem går jeg innom butikken. Det er fortsatt bra vareutvalg, men det begynner å skorte på penger. Forrige uke fikk jeg utbetalt første halvparten av januarlønna minus 30 prosent p.g.a. krigen, totalt omkring 440 kroner netto. Kona, rådgiver på meteorologisk institutt, bare halvparten av dette. Og vi er bra betalt.

Matvarene har noenlunde normale priser, alt annet har i årevis vært dyrt, tekniske varer opptil tre ganger dyrere enn i Norge.

På grunn av nedbomba broer over Donau har skipstrafikken stoppet fullstendig opp. Det snakkes om bl.a. 30.000 tonn mais. Europas viktigste vannåre er fullstendig blokkert. Hvorfor bomber Natolandene sin egen handel med Svartehavsområdet?

Euronet bebuder at Jugoslavia skal utestenges fra Internet. Til fremme for ytringsfriheten.

Bakkestasjonen for telesatelitten bombet ned. Utenlandske journalister er blitt anmodet av Nato om å forlate tv-huset i Beograd. Det er to hundre meter fra vår leilighet. Noen fra Utenrikskomiteen som har lyst å holde oss med selskap i natt?

Toppmøtet i EU er ikke blitt enig om innføring av sanksjoner mot Jugoslavia. Derfor skal man fortsette bombing. Beslutningen hører vi allerede dure i lufta. Fire uker er gått. Det glade budskap er ikke kommet.

Ljubisa Rajic