Maskerte somaliske geriljafolk viser fram våpnene sine i utkanten av hovedstaden Mogadishu. Den somaliske staten ligger i ruiner, og alle parter i konflikten må ta sin del av skylden for at det har gått så galt, mener menneskerettsaktivister. Organisasjonen Human Rights Watch oppfordrer USAs påtroppende president Barack Obama til å tenke nytt om Somalia. Foto: Feisal Omar, SCANPIX/REUTERS
Maskerte somaliske geriljafolk viser fram våpnene sine i utkanten av hovedstaden Mogadishu. Den somaliske staten ligger i ruiner, og alle parter i konflikten må ta sin del av skylden for at det har gått så galt, mener menneskerettsaktivister. Organisasjonen Human Rights Watch oppfordrer USAs påtroppende president Barack Obama til å tenke nytt om Somalia. Foto: Feisal Omar, SCANPIX/REUTERSVis mer

- Somalia er verdens farligste land

- Alle parter i konflikten må ta sin del av skylden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den somaliske staten ligger i ruiner, og Somalia er i dag verdens farligste land for hjelpearbeidere. Alle parter i konflikten må ta sin del av skylden for at det har gått så galt, mener menneskerettsaktivister.

Menneskeretts-organisasjonen Human Rights Watch (HRW) tegner et svært dystert bilde av situasjonen i en rapport som ble lagt fram mandag. HRW oppfordrer USAs påtroppende president Barack Obama til å tenke nytt om Somalia.

- Somalia er en stat i ruiner og sitter fast i en av verdens mest brutale væpnede konflikter. To lange år med et stadig større blodbad og stadig større ødeleggelser har påført det somaliske folk enorme lidelser, heter det i rapporten.

- Gruppene som kjemper om makten i Somalia, har påført sivilbefolkningen større lidelser enn de har gjort skade på hverandre. Det fins ingen rask løsning, men utenlandske regjeringer må slutte å helle bensin på bålet, krever HRW.

Organisasjonen anklager somaliske sikkerhetstjenester, etiopiske invasjonsstyrker og ulike militsgrupper for en lang rekke angrep mot sivile mål. De blir også anklaget for drap, tortur, voldtekter og plyndring.


NTB