Somalia fakta

Om lag 13.700 somaliere bodde i Norge, pr. 01.01.2003, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 13.700 somaliere bodde i Norge, pr. 01.01.2003, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Over halvparten av disse bor i Oslo, men folkegruppen er også godt representert i Skien, Bergen, Bærum og Stavanger.

De første innvandrerne fra Somalia kom til Norge på slutten av 70-tallet, men de aller fleste ankom på midten av 90-tallet.

Den somaliske befolkningen er den yngste minoriteten i Norge. 48 prosent er under 20 år.

Somaliere er også av de sist ankomne flyktningegruppene. 60 prosent har bodd her kortere enn fem år.

Ca. 30 prosent av familiene lever med bare én forsørger. Fødselsraten er på 3,6 barn per kvinne. Inntekten til de somaliske eneforsørgerne er også lavere enn andre grupper det er naturlig å sammenligne seg med.

En forskerrapport fra NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring), skrevet av forskerne Ada Engebrigtsen og Gunhild R. Farstad, peker på flere ting gjør somaliere forskjellig fra andre flyktningegrupper

  • De siste 20 årene har ikke Somalia hatt noen regjering, ei heller offentlige kontorer, skoler eller sykehus. En informant i rapporten forteller at somaliere har levd i en «krigskultur, en vill kultur».
  • Krigen har ødelagt mye infrastruktur, og de fleste som kommer til landet har ingen formell utdanning.
  • En annen informant hevder at somaliere er det folkeslaget i verden som har mest mistillit til statssystemet, på grunn av år med diktatur og borgerkrig.
  • Mange somaliere føler seg stigmatisert av media og samfunnet forøvrig. Medieoppslag som har fokusert på at folkegruppen kommer dårlig ut på velferdsstatistikker, sysselsettingsstatistikker og liknende, har blitt opplevd som kollektivt belastende.

    Les hele rapporten her