Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Somalia får statsminister med norsk pass

Hassan Ali Khaire utnevnt av presidenten med USA-pass.

SOMALISK STATSMINISTER MED NORSK PASS: Daværende Landsjef for Flyktninghjelpen, Hassan Ale Khaire viser rundt  dronning Sonja og generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghkelpen i verdens største flyktningleir Dadaab i 2010 i forbindelse med TV-aksjonen. Nå er han utnevnt til statsminister i hjemlandet. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix.
SOMALISK STATSMINISTER MED NORSK PASS: Daværende Landsjef for Flyktninghjelpen, Hassan Ale Khaire viser rundt  dronning Sonja og generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghkelpen i verdens største flyktningleir Dadaab i 2010 i forbindelse med TV-aksjonen. Nå er han utnevnt til statsminister i hjemlandet. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hassan Ali Khaire, som har norsk statsborgerskap, er utnevnt til statsminister i Somalia.

Khaire (49) ble utnevnt torsdag av den nye somaliske presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed. Utnevnelsen må godkjennes av landets nasjonalforsamling.

Tidligere har Khaire vært regionaldirektør for Flyktninghjelpen for Afrikas Horn. Han har også vært en av sjefene for oljeselskapet Soma Oil Gas.

49-åringen har både norsk og somalisk statsborgerskap.

Khaire er født i Somalia og kom som flyktning til Vestre Slidre i Valdres som 21-åring, skriver VG.

Seinere studerte han i Oslo. I 2006 ble han Flyktninghjelpens ansvarlige for hjemlandet Somalia, og noen år seinere fikk han stillingen som regionaldirektør.

President med USA-pass

President Mohamed vant valget i Somalia tidligere denne måneden og ble tatt i ed onsdag.

I likhet med Khaire har han bakgrunn fra utlandet, og han har både amerikansk og somalisk statsborgerskap.

Somalia har vært rammet av konflikt og kriser i flere tiår, og ingen regjering har kontrollert hele landet siden begynnelsen av 1990-tallet. Fortsatt utgjør den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab en stor trussel. I tillegg står landet på randen av det som kan bli en alvorlig sultkatastrofe som følge av tørke og konflikt.

- Jeg er en av de heldige som kom meg ut rett før krigen eskalerte i Somalia i 1989.

- Jeg kunne ha vært en av flyktningene som sliter nå, men kom til Norge og fikk trygghet, stabilitet og mulighet til å utdanne meg, sa Khaire i et intervju med Aftenposten i 2011.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media