Somalias president: - En horribel tragedie

Somalias president Hassan Sheikh Mohamud vil han eliminere terrororganisasjonen al-Shabaab.

PRESIDENT: Somalias president Hassan Sheikh Mohamud vil han eliminere terrororganisasjonen al-Shabaab. Foto: Andrew Welsh-Huggins / AP / Scanpix
PRESIDENT: Somalias president Hassan Sheikh Mohamud vil han eliminere terrororganisasjonen al-Shabaab. Foto: Andrew Welsh-Huggins / AP / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne gangen var det Nairobi, hvem vet hva morgendagen vil bringe? spør presidenten da NTB møter ham under FNs hovedforsamling i New York.

De siste fire dagene har han sammen med en hel verden vært vitne til terroraksjonen på kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi. Angrepet krevde over 60 menneskeliv. Den somaliske islamistgruppen al-Shabaab som er tilknyttet al-Qaida har påtatt seg ansvaret.

- Det var en horribel tragedie. Vi er lei oss for alle som har mistet sine liv. Dette viser at al-Shabaab fortsatt er en reell trussel, sier Mohamud til NTB.

En ideologi 57-åringen ble for et år siden valgt til president i Somalia og leder den første konstitusjonelle regjeringen på 20 år. Han er kjent for å kjempe mot korrupsjon og for nasjonal forsoning.

Tidligere i år figurerte han på magasinet Times sin liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden. Tirsdag påpekte han at al-Shabaab er langt mer enn et nasjonalt eller regionalt problem i og rundt Somalia.

- Aksjonen i Kenya er et godt bevis på at denne organisasjonen er en ideologi, og ideologier har ingen statsborgerskap. Al-Shabaab finnes over hele verden, men vi har vært uheldige og har blitt deres base, forklarer presidenten.

Må bekjempes Fram til i fjor hadde ikke Somalia hatt noen fungerende regjering siden 1991, da militærdiktatoren Muhammed Siad Barre gikk av.

- Fordi vi ikke har vært en velfungerende institusjon i løpet av alle disse årene, har organisasjoner som al-Shabaab fått rotfeste, forteller president Mohamud. Nå registrer han likevel optimisme i landet, tross de siste dagers hendelser.

- Vi må eliminere al-Shabaabs treningsleirer, vi må ødelegge fabrikkene hvor de lager bomber og vi må stoppe hjernevaskingen som får mennesker til å ta sitt eget liv. Vi må gå sammen, både regionalt og internasjonalt, sier presidenten til NTB.

- Jeg har stor tro på at vi i løpet av kort tid vil fjerne al-Shabaabs baser inne i Somalia, avslutter han.

(NTB)