GÅR AV: Somalias president Abdullahi Yusuf Ahmed har kunngjort for nasjonalforsamlingen at han går av, etter en flere måneder lang maktkamp innad i den hardt pressede regjeringen. Foto: Roberto SCHMIDT/SCANPIX
GÅR AV: Somalias president Abdullahi Yusuf Ahmed har kunngjort for nasjonalforsamlingen at han går av, etter en flere måneder lang maktkamp innad i den hardt pressede regjeringen. Foto: Roberto SCHMIDT/SCANPIXVis mer

Somalias president går av

Abdullahi Yusuf Ahmed går av etter flere måneder med maktkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somalias president Abdullahi Yusuf Ahmed har kunngjort for nasjonalforsamlingen at han går av, etter en flere måneder lang maktkamp innad i den hardt pressede regjeringen.

Nasjonalforsamlingen og regjeringen ble med internasjonal hjelp dannet i 2004, som det siste i en lang rekke forsøk på å gi Somalia en fungerende statsledelse for første gang siden 1991.

Men regjeringen har ikke klart å få kontroll over landet, og kontrollerer i dag i praksis bare byene Mogadishu og Baidoa. Resten av landet styres av lokale militser.

Ahmeds kunngjøring kommer ikke som en stor overraskelse. Allerede i forrige uke opplyste en talsmann for presidenten at Ahmed ville gå av.

Forrige uke ble det også klart at statsminister Mohamed Mohamud Guled trekker seg. Guled opplyser at han går av for å hindre mer strid innad i den somaliske overgangsregjeringen.

Guled ble utnevnt av president Yusuf for to uker siden, men valget av statsminister ble ikke godkjent av nasjonalforsamlingen.

Den somaliske overgangsregjeringen har svært begrenset makt. Islamistiske opprørere kontrollerer mesteparten av de sørlige og sentrale delene av landet. De etiopiske styrkene som støtter regjeringen, skal etter planen forlate Somalia ved årsskiftet.

NTB