Somalias regjeringshær videreselger våpen

Dette til tross for løfter fra myndighetene om å hindre dette, viser en FN-rapport.

VIDERESELGES:  Våpen fra somaliske regjeringsstyrker omsettes flittig på markeder i Mogadishu, der de blant annet havner hos al-Shabaab, går det fram av en ny FN-rapport. Foto: Reuters / NTB scanpix
VIDERESELGES: Våpen fra somaliske regjeringsstyrker omsettes flittig på markeder i Mogadishu, der de blant annet havner hos al-Shabaab, går det fram av en ny FN-rapport. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten er utarbeidet av Somalia-Eritrea Monitoring Group, som er satt til å overvåke FN-sanksjonene som er innført mot de to landene på Afrikas Horn.

Sikkerhetsråd besluttet i mars 2013 å lette på våpenblokaden som ble innført mot Somalia i 1992, da det hersket kaos og anarki og en rekke militsgrupper kjempet om makten.

Skepsis Flere av landene var skeptiske til å åpne for våpensalg til det skjøre regimet i Mogadishu, men USA argumenterte med at det trengte våpen for å kunne bekjempe islamistgruppen al-Shabaab.

Sikkerhetsrådet ga etter, men ga samtidig uttrykk for stor bekymring for at våpnene kunne bli videresolgt og havne hos al-Shabaab.

Velbegrunnet frykt FN-rapporten viser at frykten var velbegrunnet og dokumenterer hvordan våpen og ammunisjon fra regjeringsstyrkene omsettes i stor skala i Somalia.

Rapporten viste blant annet at automatvåpen fra Etiopia, som skulle ha ligget innelåst i et militært våpendepot, raskt havnet for salg på flere markeder i Mogadishu.

Serienumrene på våpnene etterlot ingen tvil om hvor de kom fra.

Havner hos al-Shabaab - Våpenhandlere opplyste også at agenter fra al-Shabaab pleide kjøpe våpen på minst ett av markedene, heter det i rapporten. Islamistgruppen viser også fram de nyinnkjøpte automatgeværene i en av sine skrytevideoer.

- Konklusjonen er at offiserer i regjeringshæren har solgt våpen ulovlig, for deretter å forfalske dokumenter for å skjule dette, heter det.

Andre våpen fra regjeringshæren omsettes også flittig i Mogadishu, og på noen av dem er serienumrene filt bort, går det fram av den 482 sider lange rapporten.

FN-granskerne stiller også spørsmål ved mengden av våpen som er kjøpt av myndighetene i Somalia siden sanksjonene ble lettet, sett i forhold til størrelsen på sikkerhetsstyrkene i landet.

(NTB)