- Somaliere har vanskeligere for å bli integrert enn andre

Derfor vil Frp ta «integreringsmessige hensyn» når norske myndigheter skal velge ut hvem som skal få opphold i landet.

 VIL STRAMME INN: Frpp´s innvandringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.
VIL STRAMME INN: Frpp´s innvandringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som en del av sin innvandringspolitikk vil Frp endre utlendingsloven når det gjelder opphold på humanitært grunnlag. De vil svekke hensynet til barnets beste, fjerne sosiale og helsemessige hensyn og erstatte dette med «integreringsmessige og andre samfunnsmessige konsekvenser».

Innvandringspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen bekrefter at dette betyr at man vil kunne sile mennesker fra land som ifølge Frp lar seg dårligere integrere.

- Vi må kunne ha mulighet til å ta hensyn til hvem som har lett for å integrere seg og ikke. Det går på både individuelle og kulturelle forhold. Det er ikke tvil om at enkelte nasjonaliteter integrerer seg dårligere enn andre, for eksempel somaliere. Det er også forskjeller innad i land. Jeg har vært i debatt og snakket med Amal Aden, og hun var enig i dette, sier Johansen.

- Selvsagt uenig Det bestrider forfatter og spaltist Amal Aden, som har somalisk bakgrunn.

- Sa han at jeg var enig i det? Jeg har vært i debatt med ham, men er selvsagt ikke enig i dette. De fleste somaliere er godt integrert. Mange sliter, det har han rett i, men det er et sammensatt problem. Foreldregenerasjonen sliter mer, mange kommer til landet uten skolegang og har vanskeligheter med å lære nye ting og tilpasse seg. Og somaliere i Oslo sliter mer enn somaliere rundt i landet. Det er et Oslo-problem. Med riktige tiltak, kan man bedre integreringen. Man kan ikke si at vi ikke vil gi opphold til asylsøkere fra Somalia fordi de ikke integreres. Det blir for dumt, sier hun.

Omfattende testing Johansen sier at Frp ønsker å teste om utlendingen kan få opphold ved hjelp av omfattende opplæring og testing i norsk og samfunnskunnskap.

- Når du søker om oppholdstillatelse, skal du oppfylle krav til norskkunnskaper og samfunnskunnskaper, og skrive under en tillitserklæring om at du ønsker å inkluderes i samfunnet. På den måten finner vi ut om du er interessert. Det vil bli gjort en vurdering gjennom hele introduksjonsperioden på seks år, med prøver og karakterer. Da kan man enten få eller ikke få oppholdstillatelse. De som ikke får, vil kunne søke igjen seinere. Det kan godt gå sju eller åtte eller ni år. Alle vil nok klare å integreres, men vi kan nok få noen færre søknader fra for eksempel Somalia, sier Morten Ørsal Johansen.

IKKE ENIG: Norsk-somaliske Amal Aden mener Morten Ørsal Johansens utsagn om somaliere er kunnskapsløst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
IKKE ENIG: Norsk-somaliske Amal Aden mener Morten Ørsal Johansens utsagn om somaliere er kunnskapsløst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer