Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Somaliere mer kriminelle

Somaliere i Norge er den minst tilpassede innvandrergruppen. I går drepte en somalier igjen. Les om hvorfor de er mer kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en rekke alvorlige kriminalsaker i Norge de siste årene har gjerningsmannen kommet fra Somalia. Her er bare et lite utvalg.

 • 14.01.2005: En 30 år gammel mann fra Somalia er siktet for drapet på sin gravide kone i Stavanger i går.
 • 14.01.2005: Somalieren Hassan Hashin har innrømmet at han tok kvelertak på drepte Hedda Karteruseter (19) i Sogndal.
 • 05.01.2005: To menn er pågrepet etter at en kvinne på 40 år ble voldtatt på Tåsen i Oslo etter å ha blitt med en gruppe somaliere hjem.
 • 03.12.2004: Politiet henlegger anmeldelsen av kommunen etter at enn psyisk syk flykning fra Somalia fekter med kniv utenfor Trollstua barnehage i Finnsnes.
 • 04.08.2004: En 40 år gammel mann fra Somalia hoppet inn på trikken ved Bislett i Oslo og drepte en 23 år gammel mann. Han var tidligere domfelt for vold.
 • 21.12.2003: To menn ble kvinstukket i en leilighet i Bergen etter at en gjeng somaliere har en fyllefest.
 • 28.11.2003: En tenåring blir i Oslo Tingrett dømt til seks års fengsel for knivran. Han blir beskrevet som en ledersikkelse i det kriminelle somaliske miljøet rundt Akerselva i Oslo.
 • 12.10.2003: En 20 år gammel kvinne klarer å avverge et voldtekstforsøk ved å sende tekstmelding. Kvinnens somaliske venn siktes.
 • 31.10.2003: En 29 år gammel somalier blir dømt til psykisk helsevern for trippeldrap.
 • 29.11.2002: En drosjesjåfør fra somalia blir siktet for å ha voldtatt en 16 år gammel jente i sin egen drosje.
 • 14.02.2002: En 20 år gammel somalier tiltales for voldtekt i Tromsø. Han er tidligere dømt for mishandling av sin hustru, vold mot politiet og for å oppgitt falskt navn.

Mer kriminelle?

Men er det riktig at somaliere er mer kriminelle en andre grupper i Norge? Tall fra Statistisk Sentralbyrå gir langt på vei belegg for den påstanden.

Nesten åtte prosent av befolkningen, 349.000 personer, i Norge har innvandrerbakgrunn. Men bare 15.586 personer av denne gruppen har bakgrunn fra Somalia. De fleste av disse, 12.166, er førstegenerasjons innvandrere uten norsk bakgrunn. Resten av gruppen, 3420 personer, er norskfødte der begge foreldrene er somaliere.

Nesten alle somalierne i Norge har kommet til landet i løpet av de siste femten årene. Flest har kommet de siste fem årene. Hele 60 prosent av somalierne i Norge har bodd i landet i mindre enn fem år. I 2003 kom det 1500 innvandrere fra Somalia til Norge. Bare fra Russland kom det flere innvandrere dette året.

I samme periode eksploderte kriminaliteten blant somaliere i Norge, viser kriminalstatstikken. I 2003 ble det registrert hele 864 anmeldelser mot mennesker med somalisk bakgrunn.

Bare drøyt en tredel av den somaliske innvandrerbefolkningen har norsk statsborgerskap. Det er flere menn enn kvinner i den somaliske befolkningen. Halvparten er under 20 år. Tre av fire er arbeidsledige.

En norsksomalier ved Uteseksjonen, Ali Jama, uttalte seg nylig til Aftenposten om somaliere som shopper velferdstilbud og som er mer opptatt av rettigheter enn plikter:

- De kan anklage minibanken for rasisme fordi det ikke er penger igjen på kontoen, sa han til avisen.

Somalia topper statistikken

Statistisk sentralbyrå har undersøkt levekår og kriminalstatistikken for innvandrergrupper i Norge.

- Hvis man lever i fattigdom og med foreldre som er arbeidsledige og lite integrert i samfunnet, er sannsynligheten høyere for å bli kriminell, sier forsker Lars Østby i SSB til Dagbladet.no. Somalierne i Norge som gruppe har alle disse fellestrekkene.

Tallene viser klart at innvandrere fra ikke-vestlige land ble oftere straffet enn nordmenn. De viser også at Somalia ligger i toppen av statistikken.

5,1 prosent av alle somaliere i Norge ble straffedømt i 2002. For nordmenn er tallet 1,35 prosent. Bare gambiere slår somaliere på kriminalstatistikken. Hele sju prosent av gambierne i Norge ble straffedømt, men de er en langt mindre gruppe. Personer i Norge med bakgrunn fra Irak var også like ofte kriminelle.

Det året ble 39 somaliere dømt for voldskriminalitet, 144 ble dømt for narkotikakriminalitet og 89 for vinningskriminalitet.

- Et viktig poeng er at somalierne er nyankomne til Norge. Vi så det samme da vietnamesere kom til Norge. For 15 år siden hadde de like dårlig sysselsetting som somaliere har i dag. Når innvandringen opphørte, ble de som var her integrert. I dag har de tatt igjen andre innvandrergrupper. Man kan ikke se bort i fra at det samme vil skje med somalierne. Det samme har skjedd med de få somalierne som bodde i Norge i 1990, sier Østby til Dagbladet.no.

I tillegg kommer en del somaliere som ikke er registrert bosatt i norge har også gjort alvorlige forbrytelser. De er ikke med som en del av somaliske befolkningen i Norge i den offisielle statistikken. Asylsøkere gjennomfører mellom en og en halv prosent av alle forbrytelsene i Norge.

<B>TRIKKEDRAPET:</B> Somalier ble siktet for trikkedrapet på Bislett-trikken.
<B>DREPTE GRAVID:</B> Den somaliske mannen er siktet for å ha drept sin gravide kone i Stavanger i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media