KRITISK: Fungerende generalsekretær i Noas, Sylo Taraku. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
KRITISK: Fungerende generalsekretær i Noas, Sylo Taraku. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

Somaliere uten oppholdstillatelse må ut av Norge

Utlendingsnemnda gjør om praksisen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Personer fra Sør-Somalia som ikke har fått asyl i Norge har til nå fått bli her i landet, selv om de ikke har fått lovlig opphold. Det blir det nå slutt på etter at Utlendingsnemnda har sett på saken.

Utlendingsnemndas stornemnd, det øverste organet i norsk utlendingsforvaltning, har bestemt at personer fra Sør-Somalia som tidligere var omfattet av suspensjonen av utreiseplikten, nå plikter å forlate landet.

Sikkerhetssituasjonen i Sør-Somalia, inkludert hovedstaden Mogadishu, gir ikke lenger grunnlag for flyktningstatus i seg selv, mener nemnda.

Kan sendes ut med makt

Beslutningen om å oppheve suspensjonen av utreiseplikten, som ble innført for hele Somalia i november 2006 av frykt for en regional storkonflikt på Afrikas Horn, betyr at sør-somaliere nå plikter å forlate Norge. Det betyr også at politiet kan iverksette returer til Sør-Somalia.

Om lag 3.000 somaliere kan bli berørt av vedtaket, ifølge NRK.

Direktør Terje Sjeggestad i UNE sier at de er klar over at FNs høykommissær for flyktninger ikke anbefaler retur til Sør-Somalia, men peker på at dette er et fem år gammelt vedtak.

- Man har selvfølgelig hørt på FN og FNs vurderinger inngår i saksgrunnlaget, men FNs synspunkter er fra 2005 og av generell karakter, sier Sjeggestad til NRK.

Reagerer sterkt

Han avviser at vedtaket skyldes politisk press.

- Utlendingsnemnda tar ikke «signaler,» som det ofte kalles, fra politisk hold, utover det gjeldende regelverk gir anvisning på, sier UNE-direktøren.

Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, reagerer sterkt på UNEs avgjørelse. Det er helt uforsvarlig å sende somalierne tilbake til det krigsrammede området, mener organisasjonen.

- Situasjonen er preget av høyt voldsnivå. Den humanitære situasjonen er prekær og man risikerer å bli drept ved retur, sier fungerende generalsekretær Sylo Taraku i NOAS.(NTB)


ENDRER PRAKSISEN: UNE-direktør Terje Sjeggestad.  Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
ENDRER PRAKSISEN: UNE-direktør Terje Sjeggestad. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer