Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siktet for terrordeltakesle:

Somalisk fembarnsmor kan bli den første kvinnen i Norge som blir tiltalt for IS-deltakelse

På telefonen hennes er det funnet en oppskrift på hvordan man lager eksplosiver på et kjøkken, samt et av ekstremistgruppen IS' egne immigrasjonsskjemaer som hun har fylt ut.

SIKTET: En kvinne er siktet for forsøk på å slutte seg til IS. Hun kan bli første kvinnen i Norge som blir tiltalt for IS-deltakelse. Foto: AP / NTB Scanpix
SIKTET: En kvinne er siktet for forsøk på å slutte seg til IS. Hun kan bli første kvinnen i Norge som blir tiltalt for IS-deltakelse. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): I desember i fjor ble en 31 år gammel somalisk kvinne pågrepet på Gardermoen. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener hun var på vei til Syria for å møte en fremmedkriger. Hun er nå siktet for forsøk på deltakelse i en terrororganisasjon.

Hun kan nå bli den første kvinnen i Norge som blitt tiltalt for IS-deltakelse, skriver Aftenposten.

- Livet etter døden

Ifølge Aftenposten er kvinnen forlovet med en somalisk mann, som bor i Storbritannia. Mannen ble pågrepet av britisk politi i mai 2017 for liknende forhold, og i forrige uke ble han dømt til åtte års fengsel for å prøve å slutte seg til IS.

NORDMANN: Islamistgruppen «Den islamske staten i Irak og Syria» (ISIL) har publisert en ny video hvor skiensmannen Abu Safiyyah (25) er hovedpersonen. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Dagen han ble pågrepet sendte han en melding til kvinnen, som han kaller sin forlovede, der han skrev at han håper de «er blant dem som vil dele glede i livet etter døden», skriver NRK.

PST sier til Aftenposten at etterforskningen startet etter at det gikk gjennom elektronisk beslag. På telefonen hennes er det funnet en oppskrift på hvordan man lager eksplosiver på et kjøkken, samt et av ekstremistgruppen IS' egne immigrasjonsskjemaer som hun har fylt ut, ifølge NRK.

Dømt for deltakelse i IS

Det siste året har flere personer blitt tiltalt eller dømt for deltakelse i IS, i Norge.

I november i fjor ble en fembarnsfar fra Senja dømt til 7,5 års fengsel i Oslo tingrett for terrorforbund og deltakelse i terrororganisasjonen IS. Mannen er opprinnelig fra Syria.

Han ble siktet for deltakelse i terrororganisasjonen høsten 2016, nesten to år etter at han kom tilbake til Norge fra Syria. Han tok med seg sin norske kone og deres fem barn som da var mellom ett og åtte år, til Syria.

Nylig ble en mann som har hatt opphold i Norge, siktet av PST for terror i Syria. Ifølge VG mener PST at mannen med skjellig grunn kan mistenkes for å ha vært tilsluttet en militant islamistisk terrororganisasjon i Syria som var knyttet til IS eller Jabhat al-Nusra.

Av kjennelsen fra Oslo tingrett går det fram at mannen i avhør med PST har erkjent at han hadde vært i Syria i perioder i 2013 og 2014. Han hevder imidlertid at han aldri har vært en del av IS.

Fremmedkrigere

I januar ble Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel for rekruttering av fremmedkrigere og for å ha deltatt i IS. Han anket dommen.

Lagmannsretten var ikke i tvil om at den tidligere profilerte lederen av Profetens Ummah faktisk og forsettlig drev rekruttering av fremmedkrigere.

Den ene av dem Hussain rekrutterte til å reise til Syria, var en ung norsk muslimsk konvertitt som bare var 17 år da de første gang var i kontakt. Selv var Ubaydullah Hussain da 29 år og en kjent skikkelse i miljøet, skriver NTB.

- Det er første gang noen i verden er dømt som IS-deltaker uten å ha satt sin fot utenfor hjemlandet, uttalte hans forsvarer, John Christian Elden, til NTB etter dommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!