Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Somalisk gutt siktet for drap på medelev

De to somaliske ungdommene ba om å få snakke sammen under fire øyne i klasserommet. Kort tid etter sjanglet den ene ut, sterkt blødende og dødelig knivstukket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Panikk på skolen

Motivet for drapet på Nordreisa videregående skole i Troms klokken 13.20 var fortsatt ukjent i kveld. Elever og lærere ved skolen startet umiddelbart førstehjelp på den knivstukne 17 år gamle gutten, men livet sto ikke til å redde.

Kort tid senere ble den andre ungdommen, en 16 år gammel gutt, pågrepet i huset der de to bodde sammen med tre andre enslige mindreårige asylsøkere fra Somalia. Han er foreløpig siktet for forsettlig drap.

- Læreren forlot klasserommet da de to ba om å få snakke sammen under fire øyne. Hun gikk ut på gangen og like etter hørte hun at det skjedde noe der inne, sier jourhavende jurist Torstein Hevnskjel i Troms politidistrikt til NTB.

Begge ungdommene kom til Nordreisa fra Mo i Rana i Nordland i august. De ble bosatt i Nordreisa etter at de fikk oppholdstillatelse i Norge, opplyser regiondirektør Bjørn Fridfeldt i UDI.

Politiet regnet med å avhøre 16-åringen i løpet av kvelden, men måtte vente på tolk fra Tromsø. Ifølge Nordlys skal det ha vært uoverensstemmelser mellom de to ungdommene en tid, men det vil ikke Hevnskjel kommentere.

17-åringen ble stukket en eller flere ganger under venstre arm, og er sendt til obduksjon. Politiet beslagla en kniv som de mener er drapsvåpenet hjemme hos 16-åringen da de pågrep ham.

- Vi forsøker nå å varsle familiene i Somalia, sier Hevnskjel.

Rystede elever ved den videregående skolen ble samlet i kantina kort tid etter tragedien. Senere på ettermiddagen fikk de som ønsket det hjelp av kommunens kriseteam bestående av prest, psykolog, sykepleier og helsesøster.

- I morgen fortsetter sorgbearbeidingen. Elevene møtes først klassevis og snakker med lærerne sine. Deretter tar vi en samling i gymsalen hvor kriseteamet og politiet deltar. De som vil, skal få tilbud om hjelp, sier rektor Mikkel Anders Bongo ved Nordreisa videregående skole til NTB.

Mandag arrangeres det minnestund på den videregående skolen.

- Skolen og hele samfunnet her, med 4.500 innbyggere, er sterkt preget av denne tragedien, sier Bongo.

Den siktede 16-åringen ble for et par uker siden politianmeldt av skolen etter å ha slått ned en medelev som skal ha kommet med rasistiske ytringer mot ham, opplyser rådgiver og internasjonal kontakt Katrine Vibe ved Nordreisa videregående skole.

Begge de to somalierne var elever ved Flomstad voksenopplæringssenter, som leier lokaler på den videregående skolen for at de enslige mindreårige flyktningene lettere skal integreres. Sju enslige mindreårige asylsøkere er bosatt i Nordreisa. Foruten de fem somalierne, er det to russiske ungdommer.

Kommunen har leid et hus på Storslett med to leiligheter for somalierne, opplyser rådmann Ole Martin Strøm. Kommunen har også opprettet 3,5 stillinger for å hjelpe de sju ungdommene i alderen 16 til 19 år til å bli integrert.

- Jeg har forstått det som om alle sammen er blitt godt mottatt og hadde fått venner her på stedet, sier Strøm.

Han sier at de tre gjenværende somaliske ungdommene vil få støtte og hjelp dag og natt i tiden fremover.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!