Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Somaliske pirater har sjørøvet for 831 mill. i år

Norsk kaptein ønsker granatkaster om bord.

EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN: Pirater i ferd med å ta seg om bord på skipet «Faina» i september i år. Så langt i år har piratene tjent 831 millioner kroner, ifølge FN. Foto: AP/US NAVY/SCANPIX
EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN: Pirater i ferd med å ta seg om bord på skipet «Faina» i september i år. Så langt i år har piratene tjent 831 millioner kroner, ifølge FN. Foto: AP/US NAVY/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Bare siden oktober er 32 skip angrepet og plyndret i Adenbukta og i Det indiske hav.

På en konferanse om temaet i Nairobi i Kenya i dag slo FN fast at piratenes herjinger ikke kan undervurderes lenger.

FN anslår at somaliske sjørøvere så langt i år har plyndret til seg 80 millioner pund eller nærmere 831 millioner kroner i løsepenger.

- Disse piratene truer friheten og sikkerheten til de maritime handlerutene. Dette påvirker ikke bare Somalia, men også store deler av verdenshandelen, sier Somalias representant i FN, Ahmedou Ould Abdallah, ifølge Sky News.

- Må stilles til ansvar
Abdallah mener at piratene må stilles til ansvar for sine handlinger og hindres i å ødelegge for sitt lands økonomi og rykte.

- Mangel på respekt for menneskerettigheter har uten tvil fått piratene til å handle, sier han.

Løsepengene går ifølge piratene selv til å sikre lokalt arbeid langs kysten i Somalia. Pengene går også til bedre utstyr til dem selv, som større og raskere båtmotorer og satellittelefoner.

Piratene holder fortsatt supertankeren «Sirius Star» i fangenskap. De krever 177 millioner kroner. En maritim offisiell til stede på møtet i Kenya påstår at løsepengene slettes ikke havner hos de lokale langs kysten i Somalia.

- Mesteparten havner i Nairobi, Mombasa, Storbritannia, Canada, etc. Pengene går gjennom Kenya, noe som betyr at sikkerhetsrutinene i Kenya er deler av problemet, hevder talspersonen, ifølge Sky News.

Norsk våpen-nei
I går gjorde Norges Rederiforbund det klart på et styremøte at deres næring sier klart nei til å bevæpne norske skip i kampen mot piratene i sjøområdene.

- Sjørøveriet har eksplodert siden i sommer, og er et økende problem. Men forbundet fraråder rederiene å bevæpne sjøfolkene for å få beskyttelse mot pirater i sjøområdene rundt Adenbukta, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet til Aftenposten.

Han tror at volden bare blir trappet opp dersom sivile handelsfartøyer skal bevæpnes.

Kaptein Bjarne Kalland, som tok i bruk kraftige vannkanoner i høst da pirater nærmet seg skipet hans, har lite til overs for redernes vegring mot våpen.

- Jeg er en praktisk mann og ser hva som må til, sier Kalland, og viser til hvordan han tok i bruk de kraftige vannkanonene og hindret piratene fra å ta seg om bord. Han mener at for eksempel granatkaster om bord ville vært til god hjelp.

- Det hadde ikke vært mange elgjegere i norske skoger hvis elgen hadde skutt tilbake, sier Kalland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media