<strong>EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN:</strong> Pirater i ferd med å ta seg om bord på skipet «Faina» i september i år. Så langt i år har piratene tjent 831 millioner kroner, ifølge FN. Foto: AP/US NAVY/SCANPIX
EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN: Pirater i ferd med å ta seg om bord på skipet «Faina» i september i år. Så langt i år har piratene tjent 831 millioner kroner, ifølge FN. Foto: AP/US NAVY/SCANPIX Vis mer

- Somaliske pirater har sjørøvet for 831 mill. i år

Norsk kaptein ønsker granatkaster om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Bare siden oktober er 32 skip angrepet og plyndret i Adenbukta og i Det indiske hav.

På en konferanse om temaet i Nairobi i Kenya i dag slo FN fast at piratenes herjinger ikke kan undervurderes lenger.

FN anslår at somaliske sjørøvere så langt i år har plyndret til seg 80 millioner pund eller nærmere 831 millioner kroner i løsepenger.

- Disse piratene truer friheten og sikkerheten til de maritime handlerutene. Dette påvirker ikke bare Somalia, men også store deler av verdenshandelen, sier Somalias representant i FN, Ahmedou Ould Abdallah, ifølge Sky News.

- Må stilles til ansvar
Abdallah mener at piratene må stilles til ansvar for sine handlinger og hindres i å ødelegge for sitt lands økonomi og rykte.

- Mangel på respekt for menneskerettigheter har uten tvil fått piratene til å handle, sier han.

Løsepengene går ifølge piratene selv til å sikre lokalt arbeid langs kysten i Somalia. Pengene går også til bedre utstyr til dem selv, som større og raskere båtmotorer og satellittelefoner.

Piratene holder fortsatt supertankeren «Sirius Star» i fangenskap. De krever 177 millioner kroner. En maritim offisiell til stede på møtet i Kenya påstår at løsepengene slettes ikke havner hos de lokale langs kysten i Somalia.

- Mesteparten havner i Nairobi, Mombasa, Storbritannia, Canada, etc. Pengene går gjennom Kenya, noe som betyr at sikkerhetsrutinene i Kenya er deler av problemet, hevder talspersonen, ifølge Sky News.

Norsk våpen-nei
I går gjorde Norges Rederiforbund det klart på et styremøte at deres næring sier klart nei til å bevæpne norske skip i kampen mot piratene i sjøområdene.

- Sjørøveriet har eksplodert siden i sommer, og er et økende problem. Men forbundet fraråder rederiene å bevæpne sjøfolkene for å få beskyttelse mot pirater i sjøområdene rundt Adenbukta, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet til Aftenposten.

Han tror at volden bare blir trappet opp dersom sivile handelsfartøyer skal bevæpnes.

Kaptein Bjarne Kalland, som tok i bruk kraftige vannkanoner i høst da pirater nærmet seg skipet hans, har lite til overs for redernes vegring mot våpen.

- Jeg er en praktisk mann og ser hva som må til, sier Kalland, og viser til hvordan han tok i bruk de kraftige vannkanonene og hindret piratene fra å ta seg om bord. Han mener at for eksempel granatkaster om bord ville vært til god hjelp.

- Det hadde ikke vært mange elgjegere i norske skoger hvis elgen hadde skutt tilbake, sier Kalland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer